Politika

U građanskoj opoziciji nema komunikacije

Potpredsjednik SDP-a i poslanik Raško Konjević kazao je u intervjuu Pobjedi da nema komunikacije među partijama koje su bile dio građanske opozicije, kao i da se pokazalo da namjera pojedinih partija nije bila da se smijeni DPS, nego da se dobije novi najjači subjekt u opoziciji.
U građanskoj opoziciji nema komunikacije
PobjedaIzvor

 Konjević je, na pitanje je li tzv. građanska opozicija sada funkcionalna, odgovorio da u okviru nje „nema komunikacije već više mjeseci ili, preciznije, od početka predsjedničke kampanje“.

- Formiranje građanske opozicije imalo je politički smisao kako bi se formirala evropska opoziciona platforma progresivnih političkih subjekata koja bi bila jasna ponuda građanima. Da je to bilo jedino rješenje pokazuju rezultati predsjedničkih i lokalnih izbora. DPS je uspjela da sačuva svoje birače. Ogroman broj građana opoziciono orijentisanih nije izašao na izbore, ne vidjevši jasno profilisanu građansku ujedinjenu alternativu. Kada opozicioni subjekti ne glasaju za žalbe o neregularnosti u izbornom procesu, nego se solidarišu nedolaskom sa stavom DPS-a, teško je naći bolji primjer šta su stvarni motivi. Sa žaljenjem, ali teško je oteti se utisku da je namjera bila ne da se smijeni DPS nego da se dobije novi najjači subjekt u opoziciji – kazao je Konjević.

POBJEDA: Demokrate i Ura predložili su Plan za prevazilaženje krize, u kojem traže formiranje ad hoc radne grupe koja bi se bavila raznim temama. Je li SDP-u prihvatljiv taj plan i gdje, po Vama, treba da se odvija dijalog? Je li potrebna ad hoc radna grupa ili redovno skupštinsko tijelo?

 KONJEVIĆ: Manje je važno gdje dijalog treba da se odvija. Važnije je da on treba da počne. SDP je spreman da učestvuje u dijalogu i pokuša da da svoj doprinos. Napredak je što Demokrate ipak žele da sjednu za isti sto sa DPS-om. To je veliki pomak, imajući u vidu „tvrde“ stavove u prethodne skoro dvije godine. Ostaje da vidimo u kojem obliku će dijalog početi, da li u okviru parlamenta ili u nekoj ad hoc radnoj grupi. Demokrate nijesu konsultovale ostale opozicione partije oko sadržine njihovog dokumenta, već su kasnije inicijativu uputili Ivanu Brajoviću. Dokument Demokrata je dosta ambiciozan u dijelu da može da da odgovore na zakonska i praktična pitanja u više oblasti – od medijskih do zakona o izborima preko onih o biračkom spisku i prebivalištu ili zakona o antikorupciji.

Cijeli intervju pročitajte u današnjoj Pobjedi

Portal Analitika