Crna hronika

Džozef Asad osumnjičen da je bio dio kriminalne grupe

– Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal donijelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv američkog državljanina Džozefa Asada (47), zbog osnovane sumnje da je bio pripadnik kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. godine imala za cilj terorističku akciju nasilnog rušenja crnogorske vlasti, proglašenje izborne pobjede Demokratskog fronta i sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO - saznaje Pobjeda.
Džozef Asad osumnjičen da je bio dio kriminalne grupe
PobjedaIzvor

Nakon sedamnaestomjesečne istrage i nakon svjedočenja drugog američkog državljanina, Brajana Skota, u sudskom postupku za pokušaj terorizma, crnogorski policijsko-tužilački tim povezao je brojne detalje i otkrio direktne veze i ulogu Džozefa Asada u kriminalnoj organizaciji koju su predvodili ruski državljani, agenti GRU, Eduard Širokov i Vladimir Popov

Kako je za krivično djelo iz člana 401a, stav 2 - stvaranje kriminalne organizacije - predviđena višegodišnja zatvorska kazna, Specijalno tužilaštvo će od Višeg suda u Podgorici zatražiti određivanje pritvora za bivšeg operativca CIA.

Osumnjičeni Asad, rođeni Libanac sa američkim pasošem, ima prijavljeno prebivalište u Sjedinjenim Američkim Državama i nije dostupan crnogorskim organima gonjenja, pa će - ukoliko Viši sud donese odluku o pritvoru - Ministarstvo pravde posredstvom Interpola raspisati za Asadom međunarodnu potjernicu.

SVJEDOČENJA

Prema informacijama Pobjede, umiješanost Asada u oktobarska dešavanja u Crnoj Gori odavno je u fokusu Specijalnog tužilaštva i zato je svojevremeno zamolbenim putem traženo njegovo saslušanje, ali je Asad to izbjegao, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD.

U američkom zakonodavstvu postoji odredba prema kojoj se osoba pozvana da odgovara pred zakonom može opredijeliliti za ćutanje, ukoliko ona sama, ili njena odbrana, misli da je to u njenom najboljem interesu.

No, svjedočenje drugog američkog državljanina, Brajana Skota - bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije ,,Patriotik difens grupa“ dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za – otvaraje istrage protiv Asada.

Iako je šturo odgovarao na pitanja, Skot je, svjedočeći posredstvom video-linka, istakao da je direktno upozorio Asada da se ne upušta u operaciju u Crnoj Gori, ali da je, upkos svemu, vlasnik kompanije ,,Peregrini“ odlučno naveo da će ,,obaviti posao“ koji mu je ponudio Aron Šaviv, izraelski stručnjak koji je vodio kampanju Demokratskog fronta.

Posao koji je preuzeo Asad nije ličio na pružanje običnih konsultantskih usluga.

Pobjeda je već pisala da je zadatak vlasnika komapanije ,,Peregrini“ podrazumijevao - pravljenje šeme evakuacije sa platoa ispred Skupštine Crne Gore, izvlačenje iz mase važnih pojedinaca i njihovo bezbjedno smještanje na udaljenu lokaciju odakle bi moglo da se dalje vodi operacija, instaliranje mjera elektronskog ometanja mobilnih telefona, uspostava nezavisnog sistema komunikacije… Preciznije: to su poslovi koji se rade u takozvanim ,,crnim operacijama“ agenata bezbjednosnih službi.

Opširnije u današnjoj Pobjedi

Portal Analitika