Muzika

Tradiciju čuvate tako što je učite

Uživanje u poznatim pjesmama pop i rok muzike može da počne na Ljetnjoj pozornici u ponedjeljak, 23. jula, u 22 sata, na KotorArt Don Brankovim danima muzike. U okviru projekta „Rok simfonija“ nastupiće jedan od najboljih gitarista i muzičara u regionu, Vlatko Stefanovski i Kamerni orkestar iz Bitolja.
Tradiciju čuvate tako što je učite
Nova PobjedaIzvor

Iako je gitaru počeo da svira tek sa 13 godina, Stefanovski je jedan od najboljih gitarista ovih prostora, koji i dalje uporno vježba i trudi se da iz instrumenta izvuče magiju. Osnivač je jednog od najvažnijih bendova bivše Jugoslavije, legendarne grupe „Leb i sol“, sa kojom je snimio 14 albuma.

Sredinom devedesetih započeo je vrlo uspješnu solističku karijeru, tokom koje je sarađivao sa mnogim muzičarima širom svijeta i brojnim orkestrima i ansamblima.

Autor je filmske muzike, muzike za balete, pozorišne predstave, animirane i kratkometražne filmove.

POBJEDA: Iako često svirate u Crnoj Gori, prvi put ćete nastupiti u Kotoru, u okviru KotorArt festivala. Kakva je crnogorska publika?

STEFANOVSKI: Nikada ne dijelim publiku. Imam sreću i zadovoljstvo da me crnogorska publika izvanredno prihvatila, vjerovatno zato što imamo sličan ili blizak mentalitet.

Drugo, da nije visokih albanskih planina mi bismo bili vazdušnom linijom veoma blizu jedni drugima. Treće, imam ja i minuli rad koji vjerovatno doprinosi tome da dobro prolazim u Crnoj Gori. Radujem se crnogorskoj publici, vjerujem da ćemo u Kotoru ostaviti dobar utisak i da ćemo opravdati povjerenje čuvenog i velikog KotorArta.

POBJEDA: Koncert pod nazivom „Rok simfonija“ održaćete sa Kamernim orkestrom iz Bitolja. Na sceni spojiće se rok muzičar sa muzičarima koji imaju klasično obrazovanje. Kako je došlo do Vaše saradnje?

STEFANOVSKI: Pozvali su me prošle godine da sa njima nastupam i budem gost na njihovim koncertima u Bitolju i Ohridu. Prijatno sam iznenađen njihovom profesionalnošću, talentom i naročito zvukom , koji se na ovim koncertima razlikuje od njihovom klasičnog repertoara.

POBJEDA: Koji program ćete izvesti u Kotoru?

STEFANOVSKI:Na dosadašnjim koncertima smo svirali AC/DC, Led Cepelin i neke moje kompozicije. Bilo je vrlo zanimljivo. Ove godine ćemo proširiti repertoar, pa će program za KotorArt biti vrlo bogat i raznovrstan.

POBJEDA: Vaš novi album se zove „Mother Tongue“ (Maternji jezik). Da li se iza naslova skriva neka simbolika?

STEFANOVSKI: Tako je. Kada se odabere naslov za bilo koji album, u prvom momentu postoji bukvalno shvatanje tog naslova, a onda se uvidi da ima i dosta simbolike. Tako je i sa albumom „Maternji jezik“. Sve nas određuje mjesto i podneblje gdje smo rođeni, i odrastanje uz kulturu okruženja. Kada sve to naslijedite - to je vaš maternji jezik.

Muzika Makedonije je moj maternji jezik, na albumu sviram tradicionalne melodije makedonskog folklora.

Pri tom, moja ideja o maternjem jeziku je i tečnost govora, elokvencija, fluentnost izraza. Prije svega, mislim na svoj muzički maternji jezik, na svoj izraz govorenja preko gitare. Govorenje je prirodno, autentično i tačno.

POBJEDA: Tako ste i album snimili za samo četiri dana, uz minimalne tehničke intervencije. Reklo bi se - u jednom dahu.

STEFANOVSKI: Da, prva numera „Bistra voda“ snimljena je iz samo jednog sviranja. Radi se o pripremi koja treba da bude dugačka, naporna i iscrpna. Nakon toga samo sviranje ne predstavlja veliki problem. Ako se dobro pripremite, ako fino navježbate, ako se spremite psihofizički, i mentalno, i spiritualno i tehnički, onda samo snimanje ne predstavlja problem nego zadovoljstvo.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika