Društvo

Crnogorci unose skoro tri puta više soli od preporučene

 Prosječan unos soli u našoj državi je 11,6 grama na dan, što je skoro tri puta više od preporučene vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije, dok je prosječan unos kalijuma veoma mali (3,2 grama) i samo 13 odsto ispitanika ga jede dovoljno, pokazalo je prvo nacionalno istraživanje o unosu soli i kalijuma koje je predstavljeno juče.
Crnogorci unose skoro tri puta više soli od preporučene
Nova PobjedaIzvor

Istraživanje, u koje je učestvovalo 630 ispitanika, od čega 285 muškaraca i 354 žene, od 25 do 65 godina, pokazalo je, kako je istakla šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u našoj državi Mina Brajović, da je samo sedam odsto ispitanika konzumiralo preporučenu količinu SZO, odnosno do pet grama soli na dan. Visok nivo unosa soli važna je, kako se juče moglo čuti na konferenciji, determinantna visokog krvnog pritiska.

Tokom 2015. godine, kako su pokazali podaci informacionog sistema primarne zdravstvene zaštite, udio primarne hipertenzije kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima u našoj državi bio je čak 64,5 odsto. Brajović je naglasila da se naša država priključila globalnom akcionom planu SZO da se do 2025. smanje nezarazne bolesti za 25 odsto, te unos soli za 30 odsto, sa ciljem da se ide ka dostizanju idealnog unosa soli od pet grama dnevno.

- Smanjenje količine unosa soli sa 10 na preporučenih pet grama na dan rezultiralo bi smanjivanjem slučajeva moždanih udara skoro za četvrtinu, dok bi broj koronarnih srčanih bolesti bio smanjen za 18 odsto – istakla je Brajović. Ekspert SZO Frančeško Kapučio rekao je da je istraživanje pokazalo da muškarci u našoj državi više unose so od žena, dok brojevi unosa soli i kalijuma variraju i značajno zavise i od socio-ekonomskog statusa ispitanika.

- Unos soli bio je niži kod ispitanika sa najvišim obrazovnim postignućima, a najviši kod nezaposlenih i kod penzionera. Za razliku od toga, unos kalijuma bio je veći što je veći nivo obrazovanja, ali i veći kod ljudi koji su zaposleni – naveo je, između ostalog, on. Ovu analizu tehnički i finansijski je podržala Svjetska zdravstvena organizacija, a rađena je od 15. septembra do 15. decembra prošle godine, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Domom zdravlja Podgorica i Kliničkim centrom. 

Portal Analitika