Protokol

Makron: Otvorena poglavlja svjedoče o približavanju Crne Gore EU

Predsjednik Francuske Emanuel Makron uputio je čestitku povodom Dana državnosti predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.
Makron: Otvorena poglavlja svjedoče o približavanju Crne Gore EU
Izvor

 „Gospodine Predsjedniče,

U ime francuskog naroda želim da Vam uputim čestitke povodom Dana državnosti Crne Gore. Želim, takođe, da Vam ovom prilikom ponovo čestitam na Vašem izboru za predsjednika, 15. aprila.

Prijateljske veze između naše dvije zemlje, saveznice u okviru Atlantskog saveza više od godinu dana, moraju nas voditi ka zajedničkom djelovanju u službi bezbjednosti i stabilnosti, ne samo našeg kontinenta, nego i šire.

Francuska podržava evropske integracije Crne Gore. Kao što znate, pregovori o članstvu predstavljaju zahtjevan proces koji podrazumijeva puno poštovanje postavljenih kriterijuma. Trideset i jedno otvoreno pregovaračko poglavlje svjedoči o napretku koji je Vaša zemlja postigla i njenom približavanju Evropskoj uniji. Nadamo se da će Crna Gora nastaviti sa dosadašnjim trudom, uz posebnu posvećenost sprovođenju reformi iz oblasti vladavine prava i slobode izražavanja, koje čine suštinu evropskog projekta.

Želim da se naši bilateralni odnosi i dalje razvijaju, kako u oblastima bezbjednosti i odbrane, tako i u ekonomskim i kulturnim", navodi se u čestitki.

Portal Analitika