Društvo

Uništeno oko 1,4 hiljade komada oružja

Oko 1,4 hiljade komada oduzetog i predatog oružja uništeno je danas u Institutu za crnu metalurgiju i Nikšiću.


Uništeno oko 1,4 hiljade komada oružja
Portal AnalitikaIzvor

Uništavanje oružja organizovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) uz podršku Evropske unije i UNDP-a, a povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja.

Državni sekretar MUP-a, Dragana Pejanovića, saopštio je da je uništeno 1.357 komada oružja, od čega najviše pištolja 660, 440 pušaka,93 automatske i 72 poluautomatske puške, 56 automata.

To oružje je pravosnažno oduzeto oružje kao i ono prikupljeno kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“, koju MUP sprovodi sa UNDP, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i Centrom za demokratsku tranziciju, uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke u Podgorici.

unisteno-oruyje3

Pejanović je rekao da se Crna Gora i ove godine se pridružuje regionalnoj akciji uništavanja oružja radi podizanja i unapređenja svijesti o problemu, opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja oružja, radi povećanje stepena bezbjednosti.

„Obilježavanjem ovog datuma podsjećamo se na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje predstavlja za našu sigurnost i ukupnu bezbjednost“, kazao je Pejanović, prenosi portal Onogošt.me.

Šef Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i životnu sredinu u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori, Tomica Paović, rekao je da ovaj dan služi kao podsjetnik na opasnosti koje vatreno oružje nosi sa sobom.

On je napomenuo da su u junu uništili 27.757 metaka, a da će u septembru istopiti još 24.673, dok će ukupno do kraja godine broj uništene municije dostići skoro 53 hiljade.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Maris Davije kazala je da na ovaj način Crna Gora značajano doprinosi kada je u pitanju kontrola lakog oružja i municije.

U proteklih nekoliko godina na Institutu za crnu metalurgiju uništeno je 4.412 komada vatrenog oružja i 900 komada djelova oružja.

FOTO: Onogošt.me

 

Portal Analitika