Crna hronika

Svaki četvrti zaposleni u MUP-u tužio državu

Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP od početka godine tužilo je 1.301 zaposlenog zbog kršenja prava iz oblasti rada. Prema podacima MUP-a, u koje je Dan imao uvid, broj tužbenih zahtjeva, odnosno podnesenih tužbi, tokom 2017. iznosio je 1.770, a u 2018. taj broj je 1.107.
Svaki četvrti zaposleni u MUP-u tužio državu
Dan Izvor

Prema ranijim podacima, u MUP-u je zaposleno oko 5.000 lica, što znači da je svaki četvrti tužio taj resor zbog kršenja radničkih prava.

Ministarstvo suočeno s velikim brojem tužbi preuzelo je više mjera kako bi se smanjio broj tužbenih zahtjeva. Tu je prije svega Sporazum o naknadi štete, koji zaključuje MUP sa službenikom ukoliko je zahtjev osnovan, čime se izbjegava eventualno dalje utuženje.

U protekloj godini dana zaključeno je 98 sporazuma o naknadi štete, kako bi se zaposlenima omogućilo ostvarivanje prava po osnovu radnog odnosa, a koja su im prethodno bila uskraćena. Pripremljen je i sporazum za još 20 službenika, koji se odnosi na neiskorišćeni godišnji odmor.

U odnosu na prethodne godine, MUP je zajedno sa Centrom za posredovanje i Zaštitinikom imovinsko-pravnih interesa, ukoliko postoji saglasnost o pravnom sporu, direktno učestvovao u postupku i postizao dogovor sa zaposlenima.

Sredstva koja su potpuno isplaćena u 2016. i 2017. godini, koja se odnose na radne sporove, uglavnom se tiču radnih odnosa u periodu od 23. avgusta 2008. do 1. novembra 2013. godine.

Državna revizorska institucija je u svom izvještaju otkrila da je MUP 2017. probio budžet za nekoliko miliona eura. Probijanje budžeta MUP-a posljedica je izvršenja izdataka evidentiranih na računu “otplata obaveza iz prethodnog perioda” u iznosu 6.201.674,47 eura.

Zakonom o budžetu za 2017. godinu na računu “otplata obaveza iz prethodnog perioda”, planirana su bila sredstva od svega dva eura.

Portal Analitika