Politika

Trampova ruska priča

Dejmon Vilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta, kazao je da je Crna Gora ponosna nacija, ponosnih ljudi, koji su se pokazali snažnim i otpornim tokom svoje teške istorije. - Nisu agresivni, ali će braniti svoju naciju i sada i naš savez.
Trampova ruska priča
PobjedaIzvor

Ponosni smo što imamo Crnu Goru kao saveznika i znamo da je naša Alijansa jača, rekao je za Pobjedu Vilson.

Američki predsjednik Donald Tramp ponovo je uspio da smjesti Crnu Goru u centar svjetske javnosti. Ocjenom da su Crnogorci snažni i agresivni i da se pita zašto bi američkim trupama trebalo tražiti da brane Crnu Goru, Tramp je izazvao reakcije širom svijeta i pokrenuo pitanje da li su SAD, sa Trampom na čelu, zaista posvećene članu 5 Vašingtonskog sporazuma koji govori o tome da se napad na jednu članicu NATO smatra napadom na cijelu Alijansu i predstavlja srž Sjevernoatlantskog saveza.

Vilson da je upravo Kremlj agresivan u regionu, i to „kroz političko zastrašivanje, ekonomsku prisilu i prikrivene operacije kao sredstvo za širenje haosa, poremećaj političkih i ekonomskih reformi i sprečavanje proširenja NATO i EU.“

- Ruski obavještajni agenti GRU su orkestrirali pokušaj državnog udara i atentata u oktobru 2016. upravo s ciljem sprečavanja Crne Gore da se priključi NATO. Proširenje Alijanse jasno pokazuje da nema s i g u r n o s n o g va k u u m a i onemogućava Rusiju da ugrozi bezbjednost Crne Gore ili drugih saveznika u regionu. Članstvo u NATO-u je brana za rusku agresiju i garancija mira, ocijenio je Vilson. Podsjetio je i da je američki Senat sa 97 glasova za podržao prijedlog da se Crna Gora pridruži NATO-u. - Sjedinjene Države razumiju posvećenost koju je dala Crna Gora. Naše ugovorne obaveze zajedno vezuju naše nacije. Nema sumnje da su Sjedinjene Države posvećene odredbama iz člana 5 - da napad na jednog bude tretiran kao napad na sve, zaključio je Vilson.

Na jučerašnji upit Pobjede visoki zvaničnik NATO ističe da je, mimo nedavne izjave, Donald Tramp jasno stavio do znanja da su S A D p o t p u n o posvećene NATO-u.

Svjetski mediji prenijeli su jučerašnju Trampovu izjavu, ocjenujući da je, „postavljanjem istog pitanja“ - zašto bi od američkih trupa trebalo tražiti da brane svoje saveznike - Tramp suštinski izazvao NATO. NBC njuz podsjeća i da Crna Gora troši oko 1,5 odsto svog državnog budžeta za odbranu, i navodi da sa 20 vojnika doprinosi misiji u Avganistanu, što je, kako dodaju u poređenju sa brojem stanovnika, više od zvaničnog doprinosa SAD.

Vašington post prenosi izjave nekadašnjeg predsjedničkog kandidata, američkog senatora Džona Mekejna, koji je kazao da „napadajući Crnu Goru, Tramp radi upravo ono što Putin želi“.

- Ljudi u Crnoj Gori su se oduprli Putinovom pritisku kako bi sačuvali demokratiju. Senat je sa 92 glasa za i dva protiv podržao učlanjenje Crne Gore u NATO.

Napadima na Crnu Goru i preispitujući naše obaveze u NATO, predsjednik igra kako Putin želi, rekao je Mekejn. Ovaj medij piše i da je jučerašnjom izjavom Tramp pokazao da ne zna kako NATO funkcioniše. USA Today konstatuje da „već dovoljno zabrinute članice Alijanse imaju novi razlog da budu nervozni“.

- To je Crna Gora, ili makar Trampova posljednja izjava o toj zemlji, piše američki list. I bivši NATO komandant Vesli Klark takođe je komentarisao Trampove izjave. - Znam da NATO član 5 postoji da bi spriječio rat. Zato se samo jednom aktivirao nakon 11. septembra, a Crna Gora i dalje šalje trupe u Avganistan, za nas. Brine me što Tramp koristi rusku priču a da bi sa Takerom Karlsonom govorio o Crnoj Gori. Trampove izjave slabe NATO, daju Rusiji dozvolu da izazove nevolje i time u stvari povećavaju rizike od obnovljenog sukoba na Balkanu, napisao je Klark na Tviteru.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika