Region

Sastanak sa Vučićem najteži u posljednjih šest godina

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je današnji sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kome je prisustvovala i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, kao najteži vođen u posljednjih šest godina tokom kojih se vodi dijalog Kosova i Srbije.

Foto: AFP/Odd ANDERSEN
Foto: AFP/Odd ANDERSEN
N1Izvor

Tači je nakon trojnog sastanka dodao i da ne očekuje da će naredni sastanci biti lakši od današnjeg.

Kosovo je opredijeljeno da se ubrza posljednja faza dijaloga o normalizaciji odnosa dvije zemlje, koja treba da se okonča učlanjenem Kosova u sve međunarodne institucije, rekao je Tači.

Kako je kazao, danas je bilo riječi o evropskoj budućnosti Kosova i o konkretnim koracima koje treba preduzeti u odnosu na Evropsku uniju.

"Zaključili smo i potvrdili da je Kosovo spremno i opredijeljeno za dijalog, mir na Balkanu i učlanjene u EU i NATO", kazao je Tači.

Dodao je da će kosovska strana maksimalno raditi na postizanju konačnog pravno obavezujućeg sporazuma.

"Vidim svjetlo na kraju tunela. Na žalost, Srbija nastavlja da živi mentalitetom prošlosti. Vučić i Srbija treba da shvate da je Kosovo već 10 godina nezavisna i suverena država, i da kompromis po tom pitanju ne postoji", kazao je Tači.

Razgovori su vrlo teški, ponovio je Tači i rekao da će vidjeti kako će se stvari dalje kretati.

Podsjetio je da sporazum dvije zemlje otvara evropsku perspektivu i za Kosovo i za Srbiju, donosi razumijevanje i pomirenje.

Portal Analitika