Abiznis

U Bajicama intervenisala policija na gradilištu dalekovoda

U Bajicama kod Cetinja juče ujutro je intervenisala policija, jer je Đ. B, suvlasnik imanja preko kojeg treba da pređe trasa dalekovoda od primorja do Pljevalja, blokirao ulaz na parcelu. 
U Bajicama intervenisala policija na gradilištu dalekovoda
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o dalekovodu 400 kw sa optičkim kablom od Lastve Grbaljske do Pljevalja, koji je dio državnog projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije podvodnim kablom.

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević rekao je Pobjedi da se radi o prinudnom izvršenju rješenja PJ katastra Cetinje, radi uspostavljanja prava prolaska, radnika i mehanizacije CGES-a, a na osnovu zakona o eksproprijaciji.

- Pozvali smo u pomoć policiju, predstavnike Službe zaštite i spašavanja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, tako da je sve prošlo mirno i nastavljeni su radovi CGES-a - kazao je Kovačević i dodao da je izgradnja definisana rokovima, da je rok za prvu fazu je 1. avgust, a za svako kašnjenje država mora da plaća žestoke penale partneru.

Voditelj postupka eksproprijacije u Upravi za nekretnine Mrđan Kovačević je kazao da je CGES već upisan kao vlasnik parcele, jer je sa Đ. B. već sklopio dio sporazuma o kupovini parcela za dva dalekovoda.

- Međutim, on traži da se otkupi cijelo imanje i time uslovljava prolaz do prodatih parcela i već je pokrenuo tužbu pred Upravnim sudom, mada ona ne odlaže rješenje ovog postupka – naveo je Kovačević i dodao da su Đ. B. pozvali u Upravu za nekretnine da danas pokuša da se dogovori sa predstavnicima CGES-a.

U suprotnom, ima mogućnost da svoja prava ostvari sudskim putem. CGES i italijanska Terna privode kraju izgradnju podmorskog kabla koji povezuje Crnu Goru i Italije, koji predstavlja najnaprednije i ujedno najkompleksnije povezivanje ove vrste u evropskim granicama.

Vrijednost podmorskog kabla dužine 830 kilometara je milijardu eura, a dalekovoda od primorja do Pljevalja 127 miliona.

Portal Analitika