Svijet

Vlasnik Amazona najbogatiji čovjek u modernoj istoriji

Bogatstvo Džefa Bezosa, vlasnika Amazona, ponovo je poraslo i dostiglo nove rekorde, prema Blumbergovoj listi milijardera.
Vlasnik Amazona najbogatiji čovjek u modernoj istoriji
Portal AnalitikaIzvor

Njegovo bogatstvo je u ponedjeljak dostiglo 150 milijardi dolara, čime je on daleko ispred osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa i njegovih 95 milijardi dolara, prema procjenama Blumberga.

Skok cijena akcija Amazona koji je Bezos osnovao i čiji je glavni akcionar sa gotovo 17 odsto, donio mu je 50 milijardi dolara ove godine.

Bogatstvo Bila Gejtsa kratko je dostiglo 100 milijardi dolara 1999, što je prag koji je 54-orogodišnji Bezos sada lako prešao.

Istorijski, Bezos je ipak daleko iza drugih američkih bogataša kao što je naftni magnat Džon Rokfeler (koji je umro 1937) ili kralj čelika Endru Karnegi (umro 1919), čije bi bogatstvo danas dostiglo 300 milijardi dolara ako se uzme u obzir inflacija, navodi agencija Frans pres.

Bezos je 2014. vrijedio 32 milijarde dolara.

On je osnovao Amazon, na početku običnu onlajn knjižaru, 1994. Ta multinacionalna kompanija danas je jedna od najmoćnijih na svijetu i diversifikovala je aktivnosti ulazeći u klaud (skladištenje onlajn podataka), vještačku inteligenciju i video striming.

Bezos je kupio američki list Vašington Post 2013.

Objava o njegovom bogatstvu stigla je u vrijeme kada Amazon lansira svoju super promociju "Prime day" kada se pretplatnicima programa "Prime" nude popusti tokom 36 sati.

 

Portal Analitika