Politika

Nema otvorenih pitanja izmedju Crne Gore i BIH

Od izuzetne važnosti podrška Brisela infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, i sa evropskim koridorima, kao i pomoć daljem institucionalnom razvoju naših zemalja, izjavio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u razgovoru sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.  
 Nema otvorenih pitanja izmedju Crne Gore i BIH
Portal AnalitikaIzvor

Oni su izrazili zadovoljstvo odličnim odnosima dvije susjedne prijateljske zemlje, kao i spremnost da i dalje doprinose dinamiziranju saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa.

 

O tome najbolje svjedoči sporazum o državnoj granici između Crne Gore i BiH, jedan od prvih između država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije.

Posebno je bilo riječi o kretanjima u regionu, njegovoj evropskoj perspektivi i odnosima sa EU. U tom kontekstu iskazana je inicijativa za proaktivnijim definisanjem zajedničke politike zemalja regiona prema EU, radi bržeg ostvarivanja evropskih ciljeva, koje je lakše ostvariti u partnerskom odnosu sa Evropom.

Predsjednik Đukanović je potvrdio čvrstu privrženost Crne Gore evropskom sistemu vrijednosti i dostizanju evropskog kvaliteta života, što je nakon članstva u NATO najsigurniji put ka članstvu u EU.

Nakon što smo balkanskim stranputicama potrošili vjekove, integracija u EU suštinski znači povratak evropskoj porodici, što je u najboljem interesu i regiona i Evropske unije, istakao je Đukanović.

On je naglasio da je zato od izuzetne važnosti podrška Brisela infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, i sa evropskim koridorima, kao i pomoć daljem institucionalnom razvoju naših zemalja.

Đukanović je u razgovoru istakao da se u Crnoj Gori s posebnom pažnjom odnosimo prema Bosni i Hercegovini, imajući u vidu golgotu kroz koju je prošla, i njenu važnost za stabilnost cijelog regiona.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je rekao da nema nijedne otvorene teme koja bi opterećivala odnose između naših zemalja, što potvrđuje i činjenica da svi entiteti u BiH gaje zajednički pozitivan odnos prema Crnoj Gori. On je izrazio nadu da će skori izbori u BiH učvrstiti stabilnost u zemlji, što je pretpostavka za dinamiziranje integracionih procesa, i pravi doprinos snaženju stabilnosti regiona.

Đukanović i Čović su dogovorili nastavak saradnje o pitanjima od bilateralnog i regionalnog značaja, kaže se u saopštenju.

 

 

 

Portal Analitika