Abiznis

Prenijeto 40.000 telefonskih brojeva

Prenosivost telefonskog broja (Number Portability) je usluga koju operatori u Crnoj Gori  pružaju od 1. decembra 2011. godine. Ova usluga korisnicima omogućava da pri promjeni operatora zadrže postojeći telefonski  broj. Do sada je izvršeno 40.000 prenosa telefonskih brojeva, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost. 
Prenijeto 40.000 telefonskih brojeva
Portal AnalitikaIzvor

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu. Telefonski broj se prenosi u punom formatu i ne mijenja tj. ostaje isti i prilikom korišćenja usluga drugog operatoraelektronskih komunikacionih usluga.

Između mobilnih mreža izvršeno je 29.980 prenosa brojeva.Najviše brojeva je prenešeno u mobilne mreže Mtela12.009 brojeva( 40%), Crnogorskog Telekoma11.532 broja(39%), zatim Telenora  6.439 brojeva (21%).

Između fiksnih mreža izvršeno je 10.020 prenosa telefonskih brojeva. Najviše brojeva je prenešeno u fiksnu mrežu Mtela, 5.294 broja. U fiksnu mrežu Telemacha prenešeno je 2.909  brojeva,  u fiksnu mrežu Telenora 1.788 brojeva, dok je 29 brojeva prenešeno u fiksnu mrežu Crnogorskog Telekoma.

"Pretplatnik koji želi da promijeni operatora podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa ,,starim" operatorom.Kada pretplatnik podnese zahtjev počinje procedura prenosa broja. Uz zahtjev za prenos broja se dostavlja i dokaz o plaćenom mjesečnom računu za pružene usluge kod operatora iz čije se mreže prenosi broj. Operatori korisnicima ne naplaćuju naknadu za prenošenje telefonskog broja", zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika