Društvo

Draža Mihailović: Odričem se ideologije, tražim oprost za počinjene zločine

Na današnji dan prije 72 godine presudom Vojnog suda FNR Jugoslavije, strijeljan je vođa četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović.  
Draža Mihailović: Odričem se ideologije, tražim oprost za počinjene zločine
Jadranka Selhanović
Jadranka SelhanovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Kao i prethodnih godina i ovog 17. jula, nije izostao pokušaj se da se ovaj datum iskoristi za rehabilitaciju Mihailovića. Djelatnici tog pokušaja, ne znaju ili neće da znaju, da se sam Dragoljub-Draža Mihailović zvanično odricao svoje ideologije tražeći oprost za svoje počinjene zločine.

U prilogu dajemo molbu Dragoljuba-Draže Mihailovića koju je 15. jula 1946. godine uputio Prezidijumu Narodne Skupštine FNR Jugoslavije.    

 

Prezidijumu Narodne Skupštine Federativne

       Narodne Republike Jugoslavije

Presudom Vrhovnog Suda Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Vojnog veća, od 15. jula 1946. godine, osuđen sam na kaznu smrti streljanjem.

         Skrhan fizički i duševno, nedaćama koje su me pratile kroz ceo moj život, molim Prezidijum Narodne Skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije da mi kaznu smrti streljanjem zameni putem svoje milosti, kaznom lišenja slobode.

          Molim da se ova moja molba uzme kao moje iskreno pokajanje i da mi Prezidijum olakša tešku kaznu na koju sam osuđen.

         Uveravam Prezidijum da ću za vreme izdržavanja kazne lišenja slobode, svojim predanim i požrtvovanim radom uložiti sve da doprinesem koristi našoj novoj državi, kao što sam već pokazao pre i u toku procesa u više mahova.

           S molbom da mi putem najviše milosti Prezidijuma Narodne Skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije dade pomilovanje.

 

15. jula 1946.g.                                                                        Učtiv

u Beogradu                                                               Dragoljub-Draža M. Mihailović             

draza-molba                                 

 

Portal Analitika