Politika

Antifašizam okosnica razvoja savremene Crne Gore

Socijaldemokrate Crne Gore oštro osuđuju najavljeni performans u Herceg Novom na kojem će se, između ostalog, služiti parastos četničkom komandantu i ratnom zločincu Dragoljubu – Draži Mihailoviću.
Antifašizam okosnica razvoja  savremene Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz ove stranke, tužno je što, nakon toliko vremena, u drugoj deceniji 21. vijeka mi u Crnoj Gori moramo stajati u odbranu antifašističke ideje koju su nam naši slavni preci ostavili u amanet.

“Zahvaljujući njihovim žrtvama, vrijednosti antifašizma duboko su ukorijenjene u biću samosvjesne i nezavisne Crne Gore, tako da ovakvi pokušaji veličanja retrogradnih ideologija ne zaslužuju ništa drugo osim prezir. Stoga je od krucijalnog značaja da kao društvo ignorišemo ovakve i slične provokacije koje je upravo istorija postavila tamo gdje im je mjesto, na njeno smetlište. Naš zadatak je da istrajavamo na trajnom utemeljenju vrijednosti antifašizma koje predstavljaju okosnicu dugoročno održivog razvoja savremene Crne Gore”, saopštili su oni.

Kao partija koja istinski baštini i vrednuje antifašistički duh i slobodarstvo, podsjećaju da tekovine 13. jula jesu čvrsti temelji na kojima su se gradili crnogorski identitet i državotvornost, a na kojima treba da počiva i budućnost našeg društva.

“Očekujemo da se sve partije, a posebno one koje čine koalicionu vlast u Herceg Novom, odrede prema ovom najavljenom performansu,” poručile su Socijaldemokrate.

Podsjetimo, parastos treba da se održi danas, a njega formalno organizuje Nevladina organizacija Srpski soko. Iz SPC su naveli da se on služi “povodom 100 godina od mučeničke končine ruske carske porodice i 72 godine od ubistva đenerala Dragoljuba Mihailovića”.

Portal Analitika