Abiznis

Upravi za šume fale 33 inžinjera

Stanje u crnogorskom šumarstvu je alarmantno. Šumarstvo se bazira na lugarima – čuvarima šuma, a ne na šumarskim inžinjerima, jer njih u Crnoj Gori ni izbliza nema koliko bi trebalo, konstatuje se u Studiji reforme organizacije i sistema gazdovanja šumama u Crnoj Gori, koju je radio Direktorat za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. 
Upravi za šume fale 33 inžinjera
Nova PobjedaIzvor

Više od 60 odsto teritorije Crne Gore je pod šumama što je svrstava u jednu od ,,najzelenijih“ zemalja Evrope. U studiji se ocjenjuje da se tim bogatstvom ne upravlja na odgovarajući način - „stanje sektora gazdovanja šumama vrlo je kritično“, jer nedostatak stručnjaka „ograničava mogućnosti za kvalitetniji i održiviji razvoj šumarstva“.

PROGNOZA

U Upravi za šume, čije je sjedište u Pljevljima, zaposleno je 57 diplomiranih inžinjera šumarstva. Po pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sitematizaciji, Upravi, koja gazduje crnogorskim šumama, fale čak 33 stručnjaka! U Mojkovcu duže vrijeme nema nijednog inžinjera šumarstva. Stručnjaci, po riječima, direktora Uprave za šume Nusreta Kalača, fale i u svim ostalim područnim jedinicama. Sigurnog rješenja za taj problem, dodao je on, za sada nema, iako se trude da ga nađu.

- U toku je procedura prijema novih diplomiranih inžinjera šumarstva, ali zabrinjava činjenica da ih je veoma malo na tržištu rada i taj će problem kulminirati u narednim godinama, jer će znatan broj stručnjaka, po sili zakona, morati otići u penziju, dok po informacijama kojima raspolažemo ograničen broj mladih iz Crne Gore studira šumarstvo - rekao je Kalač.

On je saglasan da se zbog nedostatka kadrova ne ostvaruju očekivani efekti u korišćenju šuma kao opšteg dobra, ali tvrdi da Uprava čini sve što može da raspoloživim kadrom ublaži posljedice.

- Uz dodatno angažovanje i preraspodjelu stručnog kadra na nivou Uprave za šume za sada uspijevamo da odrađujemo sve poslove neophodne za funkcionisanje Uprave, što u značajnoj mjeri povećava troškove poslovanja. No, i pored toga, nedostatak kvalitetnih stručnjaka se već negativno odražava na unapređenje funkcionisanja i ostvarivanja planskih zadataka - kazao je Kalač.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika