Društvo

,,Meljine“ na infuziji

 Problemi nijesu od juče ali je situacija sada postala neizdrživa. Nije u pitanju samo materijalno stanje, bitno je dostojanstvo. Svi bismo pristali da otpišemo dugove, samo ako postoji vizija samo da radimo dostojanstveno kao što nam pripada, jer smo dokazali da to hoćemo, nijesmo se povukli – rekao je specijalita interne medicine dr Slobodan Guzina juče na protestu upozorenja zaposlenih u Opštoj bolnici ,,Meljine“. 
,,Meljine“ na infuziji
Nova PobjedaIzvor

Protest je organizovan tačno dvije godine nakon što su prvi put na isti način pokušali da ukažu nadležnima na tešku situaciju u kojoj se nalaze, a insistirajući prije svega na rješavanju pravnog statusa njenim uključivanjem u sistem javnog zdravstva. Dr Guzina koji u bolnici radi 14 godina kaže da su problem bolnice kadrovi.

- Već dugo bolnica funkcioniše sa minimumom kadra. Rade po jedan radiolog, ginekolog i anesteziolog, troje internista i to je neodrživo stanje. Apsolutno treba zbrinuti sve pacijente iz čitavog grada na nivou opštih ambulanti, privatnih ambulanti, Instituta, hitne službe znači sve to treba zbrinuti, a samo nas 10 kliničara je ostalo. Naslonjen je faktički čitav grad na nas. Ovi ljekari će naći posao apsolutno, ako se nešto hitno ne desi mislim da smo svi bivši vrlo brzo. Kap je prelila času i više se ovako ne može. Nema plata, nema poštovanja ugovora, poreza i doprinosa dvije i po godine, nema novog ugovora, nema prazničnih dežurstava. Nemoguća je misija ono što mi radimo ovdje. Doći će jedno jutro da neće imati ko da radi i biće kraj - zaključio je dr Guzina. On strahuje da ,,ako se nešto hitno ne preduzme neće izdržati sezonu“.

- Kadra nema i nijesam siguran da li se uopšte ova sezona može održati. Daćemo sve od sebe da izdržimo do septembra, ali ako se ne ispune neki zahtjevi za minimum uslova za održavanje posla, mislim da se gasimo polako - kazao je dr Guzina.

SINDIKAT

Predsjednica Sindikata zaposlenih Slavica Drobnjak kazala je da će proteste svakodnevno nastaviti u terminu od 10 do 10.30 sati do prijema kod premijera, odnosno ministra zdravlja.

- Očigledna je nezainteresovanost nadležnih da riješe višegodišnji problem poslovanja Opšte bolnice ,,Meljine“, nastao nakon privatizacije istoimenog Vojnog kompleksa Centar medicinskih ustanova i pokretanja postupka raskida kupoprodajnog ugovora zaključenog sa Atlas grupom. Zbog toga do danas ne znamo u kojem je statusu bolnica, koja je prema najavama nadležnih trebalo da postane dio javnog zdravstva. Zato, poštujući naše sugrađane i naš grad, kao i tradiciju naše zdravstvene ustanove, za čiji smo opstanak svi zainteresovani, sa današnjeg protesta šaljemo poruku svim odgovornim državnim institucijama da hitno riješe status bolnice ,,Meljine“, tako što će je uključiti u sistem javnog zdravstva – kazala je Drobnjak.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika