Društvo

Rehabilitacija mračnih simbola kao što je Draža Mihailović jeste zločin

 Ministarstvo unutrašnjih poslova juče nije odgovorilo na pitanje Pobjede hoće li, možda, zabraniti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno njenoj „ekspozituri“ u našoj zemlji - Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, da danas u Herceg Novom služi parastos četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću.
Rehabilitacija mračnih simbola kao što je Draža Mihailović jeste zločin
Nova PobjedaIzvor

SPC je to najavila još prije nekoliko dana, a iz Ministarstva kulture ocijenili su tada da je organizovanje parastosa nekadašnjem vođi četničkog pokreta nedopustiv čin - i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta, te da se radi o činu provokacije.

MRAČNE SILE

Parastos formalno organizuje Nnevladina organizacija „Srpski soko“, a iz SPC su naveli da se on služi „povodom 100 godina od mučeničke končine ruske carske porodice i 72 godine od ubistva đenerala Dragoljuba Mihailovića“. Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić poručio je juče da je „svako ko pokušava da rehabilituje četnički pokret, saučesnik u zločinu i izdaji protiv sopstvenog naroda“.

- Parastos osuđenome ratnome zločincu jeste rehabilitacija vjernog saveznika fašističkih država, koje su tokom genocidnoga pohoda na Rusiju iza sebe ostavile 20 milona ruskih grobova. Podržavali su nacistički režim koji je imao logore za istrebljenje naroda u kojima je trebalo da završi i naš narod, samo zato što je slovenski. Zato je suština bića Draže Mihailovića bila zločinačka i on sam je zločinačko obilježje vremena u kojemu je djelovao s pozicije komandanta četničkih jedinica, koje je pretvorio u zločinačku organizaciju, zbog čega i jeste zločinac – istakao je Vučinić.

On je naglasio da su kolašinski zatvor, pokolji muslimana u Foči i učešće u bici na Neretvi s Italijanima protiv partizana, nepremostive prepreke da se, na bilo koji način, pa i molitvom, rehabilituje Mihailović.

- Savremeni četnici rade protiv slobode sopstvenoga naroda i veličaju najmračnije razdoblje evropske civilizacije, čineći tako najveći mogući zločin. A bilo kakvo veličanje toga razdoblja evropske civilizacije vrijeđa upravo četničke žrtve u Crnoj Gori i žrtve njihovih ratnih saveznika - ukupno 40.750 ubijenih i poginulih – istakao je Vučinić.

Takve mračne simbole, kao što je Draža Mihailović, rehabilitovati bilo sudski, bilo politički, bilo parastosom, upozorio je Vučinić, svojevrstan je zločin koji država, ukoliko je država, mora spriječiti, a organizatore sankcionisati. Iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Herceg Novi ocijenili su da je najava Mitropolije crnogorsko-primorske da će služiti parastos četničkom komandantu i ratnom zločincu Draži Mihailoviću još jedna provokacija građanskog, multietničkog i antifašističkog Herceg Novog. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika