Politika

Kurumbašev: Crna Gora je lider i nema s kim da bude u paketu

- Crna Gora predvodi proces proširenja, i ne može biti govora o paket pristupu Evropskoj uniji jer nemate sa kim da se upakujete, rekao je na 15. sjednici Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Peter Kurumbašev, šef delegacije Evropskog parlamenta i kopredsjedavajući POSP. 
Kurumbašev: Crna Gora je lider i nema s kim da bude u paketu
Nova PobjedaIzvor

Kurumbašev je kazao da mu je žao što Makedonija i Albanija nijesu počele pristupne pregovore, jer u tom slučaju Crna Gora ne bi morala da se takmiči sama sa sobom. Ističe i da je Crna Gora predvodnik ovog procesa, te da ne može biti riječi o paket pristupima.

- Crna Gora predvodi ovaj proces ka EU, ali gdje su ostali? Ako se zaista bude primjenjivalo pravilo da se otvaraju dva poglavlja za pola godine, onda dolazimo do toga da Srbija zaostaje za Crnom Gorom pet godina. Prvo se govorilo o principu regate, a potom o paket principu. Ali sa kim Crna Gora da bude u paketu? Ako je upakujete sa Srbijom, Srbija ide u paketu sa neriješenim pitanjem Kosova. Ili sa Makedonijom i Albanijom koje nisu ni otpočele pregovore? Dakle, ne možemo govoriti o paket pristupu, već samo o pristupu prema zaslugama, rekao je bugarski diplomata.

Otvarajući sjednicu POSP, šef delegacije EU u Podgorici Aivo Orav pozdravio je povratak dijela opozicije u parlament.

- Vi jeste lider u ovom procesu, ali da bi se održao taj status potrebno je da prioritet budu vladavina prava, reforme pravosuđa koje su preporuka za pristupanje EU, poručio je Orav. Orav je istakao da Skupština u punom sastavu treba da se uključi u dijalog, jer je parlament forum gdje treba da bude postignut konsenzus. Predsjednik Skupštine Ivan Brajović otvarajući jučerašnju sjednicu kazao je da je POSP prilika da poslanici sa kolegama iz EP zajednički razmotre progres koji naša zemlja ostvaruje.

- Crna Gora je kandidat koji je ostvario najveći napredak na putu ka EU. Više puta smo svojim stavovima pokazali da Crna Gora njeguje evropske vrijednosti, kao i da smo najagilniji promoter tih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, istakao je Brajović, dodajući da je politiku proširenja potrebno snažno promovisati, jer ona predstavlja investiciju u dugoročnu stabilnost. Brajović se zahvalio Bugarskoj na politici proširenja koja je obilježila njihovo šestomjesečno predsjedavanje EU i dodao da očekuje da će i Austrija u svoju agendu uključiti proširenje na Zapadni Balkan. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika