NATO

Lepejdž: Crna Gora pouzdan i kredibilan saveznik NATO

Guverner Savezne države Mejn, Pol Lepejdž ocijenio je da je u Crnoj Gori Alijansa dobila još jednog pouzdanog i kredibilnog saveznika. On je dodao da će Nacionalna garda Mejna nastaviti da snažno podržava budući razvoj Vojske Crne Gore kako bi bila u stanju da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima.
Lepejdž: Crna Gora pouzdan i kredibilan saveznik NATO
Izvor

Sa Lepejdžom i komandantom Nacionalne garde Mejna, generalom Daglasom Farnemom, koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori sastao se ministar odbrane Predrag Bošković.

"Lepejdž je izrazio zadovoljstvo uspjehom u okviru Državnog programa partnerstva, i dodao da su Nacionalna garda Mejna i Vojska Crne Gore, kroz razmjenu iskustava i organizaciju zajedničkih vježbi i aktivnosti, uspostavile neraskidivu sponu koja obavezuje dvije zemlje da jačaju sveobuhvatnu bilateralnu saradnju", kazali su iz ministarstva.

Lepejdž je čestitao Boškoviću na postignutim rezultatima i reformama, uz uvjerenje da je "Alijansa dobila još jednog pouzdanog i kredibilnog saveznika".

"Lepejdž je dodao da će Nacionalna garda Mejna nastaviti da snažno podržava budući razvoj Vojske Crne Gore kako bi bila u stanju da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima", kazali su iz ministarstva.

Bošković je, kako se kazali, istakao da Crna Gora i Sjedinjene Američke Države, u svojstvu NATO saveznica, održavaju kvalitetne i sadržajne bilateralne odnose u oblasti odbrane.

"Izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije zajedničkih projekata, koji su imali za cilj unaprjeđene interoperabilnosti i razmjenu iskustava oružanih snaga dvije zemlje. S tim u vezi, ministar Bošković istakao je zahvalost Nacionalnoj gardi Savezne države Mejn na ukazanoj podršci i pomoći u okviru Državnog programa partnerstva (State Partnership Program – SPP) koji datira od 2007. godine", navodi se u saopštenju.

Bošković je dodao da je saradnja umnogome doprinijela razvoju sposobnosti Vojske Crne Gore, a posebno u domenima priprema za učešće u međunarodnim misijama i operacijama, razvoju ljudskih resursa i ispunjavanju neophodnih uslova za punu integraciju u NATO.

"Bošković je takođe izrazio zadovoljstvo aktuelnim projektima u okviru kojih se razvija saradnja kroz Državni program partnerstva, sa posebnim akcentom na unaprjeđenje sposobnosti za djelovanje u vanrednim i kriznim situacijama. Istakao je da će zajedničko učešće u okviru NATO ojačanog prisustva u Poljskoj predstavljati krunu dosadašnje saradnje Crne Gore i Savezne Države", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar je upoznao sagovornike sa aktuelnim prioritetima i budućim planovima za razvoj Vojske Crne Gore, modernizaciju i jačanje crnogorskog učešća u međunarodnim misijama i operacijama.

"Dodatno, Bošković je naglasio da će Crna Gora nastaviti da snažno podržava NATO politiku “otvorenih vrata”, uz uvjerenje da je potpuna integracija regiona u evro-atlantske strukture preduslov za očuvanje dugotrajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima", kazali su iz ministarstva.

Sagovornici su se, napominju, usaglasili da je u okviru Državnog programa partnerstva neophodno dalje unaprijediti bilateralnu saradnju i u civilnom domenu.

Na kraju sastanka, razmijenjene su uniforme.

"Tom prilikom je major general Daglas Fraham uručio načeliku Generalštaba Vojske Crne Gore, generalu Dragutinu Dakiću, istorijsku uniformu Vojske Države Mejn iz Civilnog rata, dok je general Dakić uručio generalu Farhamu uniformu Vojske Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Sa guvernerom američke savezne države Mejn, Polom Lepejdžom, sastao se i predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

Kako je saopšteno iz Brajovićevog kabineta, izražavajući zahvalnost na iskrenoj pomoći SAD prilikom učlanjenja Crne Gore u NATO, predsjednik Skupštine je naglasio značaj strateškog partnerstva sa državom Mejn, koja se u kontinuitetu razvija na svim nivoima.

"Lepejdž je istakao čvrstu opredijeljenost ka daljem jačanju saradnje u okviru NATO-a, kao i ka podršci Vojsci Crne Gore na implementaciji partnerskih ciljeva. Sagovornici su izrazili spremnost Crne Gore i SAD da iskoriste brojne mogućnosti za razvoj saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa, a posebno u oblastima ekonomije i kulture", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika