Svijet

Samit Trampa i Putina u Helsinkiju kasni, Tramp: Sastanak će proći dobro

Avion u kojem se nalazi predsjednik Rusije Vladimir Putin sletio je na aerodrom Helsinki-Vanta, javila je finska državna televizija YLE.
Samit Trampa i Putina u Helsinkiju kasni, Tramp: Sastanak će proći dobro
Tanjug.rs, RFEIzvor

Ona je ranije objavila je da bi zbog kašnjenja Putina cjelokupna satnica današnjeg samita sa američkim predsjednikom Trampom mogla da bude pomerena za 20 minuta...

Samit američkog i ruskog predsjednika Donalda Trampa i Vladimira Putina, biće održan danas u finskoj Predsjedničkoj palati, na istom mjestu na kojem su 1990. godine razgovarali bivši predsjednik SAD Džordž H.V. Buš i nekadašnji lider S S SR Mihail Gorbačov.

Radi se o zdanju iz 19. vijeka, sa pogledom na Baltičko more, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj...

Hladan tuš: Kremlj brine Trampovo beskrupulozno nadmetanje

Uoči samog početka samita, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je jutros da Trampove kritike ruskog gasovoda "Sjeverni tok-2" ka Evropi predstavlja nečuveni primjer beskrupuloznog nadmetanja i dodao da to brine Moskvu, prenosi Rojters.

Navodi se da je Peskov takođe ocijenio da će razgovori dvojice državnika o Siriji biti teški zbog stava SAD prema Iranu, savezniku Rusije koji je veliki faktor u sirijskom sukobu...

Tramp: Odnos s Rusijom nikad gori zbog "američkih gluposti"

Uoči samita sa Putinom, Tramp ocijenio je danas da odnos SAD i Rusije nikada nije bio gori zbog "višegodišnjih američkih budalaština i gluposti", a sada i "namještenog lova na vještice".

"Naš odnos s Rusijom NIKAD nije bio gori zahvaljujući mnogo godina američkih budalaština i gluposti i sada, namještenog lova na vještice", naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru...

Sastanak s Putinom će proći dobro

Američki predsednik Donald Tramp smatra da će njegov sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom proći dobro.

Tramp je to rekao tokom radnog doručka sa finskim predsjednikom Saulijem Ninisteom u predsedničkoj rezidenciji Mentinijemi u Helsinkiju, gdje će danas biti održan samit Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Presednik SAD zahvalio je svom finskom kolegi na tome što je njegova zemlja domaćin samita, a govorio je i o svojoj posvećenosti NATO, navodi AP.

tramp-stigao

Mnogi pokušavaju da unovče Samit

U međuvremenu, ljudi na različite načine pokušavaju da unovče samit, pa su se pojavile kape sa natpisom "Neka Helsinki ponovo bude veliki", što je aluzija na Trampovu izjavu "Neka Amerika ponovo bude velika", kao i matrojška lutke sa likovimaTrumpa i Putina. Vlasnici prodavnica kažu da se lutke prodaju nevjerovatnom brzinom.

Jedan kafe je ponudio posebno jelo nazvano "Trumputin", koje se sastoji od ruskih blina i američkih palačinaka koje se serviraju na jednom tanjiru, javlja Russia Today. Lokalna pivara napravila je i specijalno pivo za ovu istorijsku priliku i to pod nazivom "Hajde da riješimo ovo kao odrasli ljudi". Na etiketi piva su Trump i Putin okrenuti licem u lice, podignutih pesnica.

 

kape

 

 

Portal Analitika