Društvo

Objavljena čitulja Draži Mihailoviću u Danu

Dan uoči najavljenog služenja parastosa četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću, u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske  SPC u dnevnim novinama ''Dan'' osvanula je čitulja i poziv svima da dođu sjutra u Herceg Novi.
Objavljena čitulja Draži Mihailoviću u Danu
Portal AnalitikaIzvor

Čitulju je potpisalo ''Zahvalno potomstvo vojnika kraljeve vojske u otadžbini'' a u čitulji se navodi:

''Dana 17. jula 2018. navšavaju se 72 godine od stradanja đenerala Dragoljuba - Draže Mihailovića, komandanta kraljeve vojske u otadžbini. Toga dana u Hramu Svete Trojice na Pelinskoj Rudini - Gornji Grbalj u 9 časova služiće se Sveta liturgija sa parastosom slavnom Đeneralu i svim njegovim saborcima sa područja Grblja, postradalim za KRST,KRALJA I OTAČESTVO. VJEČNAJA PAMJAT!''.

Kalo smo već objavili Mitropolija crnogorsko primorska SPC će 17. jula u Herceg Novom služiti parastos četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću.

“Povodom 100 godina od mučeničke končine ruske carske porodice i 72 godine od ubistva đenerala Dragoljuba Mihailovića, u crkvi Svetog Nikole na Žlijebima kod Herceg Novog 17. jula će biti služen parastos carevima i caricama iz dinastije Romanov i komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u Otadžbini, sa početkom u 18 časova”, saopšteno je iz MCP SPC.

Nakon parastosa, kako su kazali, biće predstavljena knjiga Nebojše Raša „Rusija i Boka 1697 – 1918“.

Skup organizuje “Srpski soko“ iz Herceg Novog.

viber-image-8-894x675

U  reagovanju na ovaj skup juče je ministar kulture Aleksandar Bogdanović   kazao da najavljeni parastos, koji će Mitropolija crnogorsko primorska služiti nekadašnjem vođi četničkog pokreta, predstavlja nedopustiv čin - i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta.

Kako je naveo, zanimljivo je i paradoksalno - sve se to dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovječne antifašističke tradicije.

 „Činjenica da je neko, a posebno vjerska organizacija, odlučila da stane iza dogadjaja koji direktno narušava antifašističke vrijednosti, duboko ukorijenjene u današnjoj Crnoj Gori, ne samo da zabrinjava - već govori o njihovoj jasnoj spremnosti da provokacijama utiču na društveni kurs i temelje na kojima počiva naša država“, naveo je on.

Povodom ovog događaja Crnogorski pokret podnijeće danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nevladine organizacije ,,Srpski soko“ iz Herceg Novog zbog, kako su saopštili, krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

- Predlažemo da ovo tužilaštvo, kod nadležnih, inicira postupak zabrane održavanje parastosa ratnome zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću i pokrene postupak protiv NVO ,,Srpski soko“ iz Herceg Novoga zbog izlaganja poruzi države, uvrede nacionalnoga imena i raspirivanja međunacionalne mržnje i odredi mu kaznu koja odgovara težini djela - saopšteno je iz Crnogorskog pokreta. Za njih je nedopustivo što će ova NVO sjutra u crkvi Svetoga Nikole u Žlijebima organizovati parastos Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu četničkih jedinica i saradniku fašističkih sila Trojnoga pakta, koji je tokom Drugoga svjetskoga rata utvrđivao okupacioni poredak.

- Jedinice pod njegovom vrhovnom komandom izvršile su teške i brojne zločine nad pripadnicima bošnjačkoga i muslimanskoga naroda i borcima NOR-a koji su se borili protiv okupacionoga poretka, zavedenoga od njegovih ratnih saveznika - Njemačke i Italije. Taj čin, dakle, parastos osuđenome ratnome zločincu, jedna je vrsta rehabilitacije, duhovne naravi, vjernoga saveznika fašističkih država, koje su tokom genocidnoga pohoda na Rusiju iza sebe ostavile 20 miliona ruskih grobova, što su četnici zdušno podržavali - saopšteno je. Zato je, kako dodaju, suština ,,njegovoga bića bila zločinačka i on sam je zločinačko obilježje vremena u kojemu je djelovao s pozicije komandanta četničkih jedinica, koje je pretvorio u zločinačku i šovinističku organizaciju, zbog čega jeste zločinac“.

55bcaa8d-a170-4c9d-8b6d-2592b0765237-0108cgpokret-preview

- Namjeravanim parastosom se podstiče na djelo izazivanja nacionalne mržnje prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, iz člana 370. stav 1, istoga Zakonika. U ovom slučaju, mržnja se indirektno raspiruje prema Crnogorcima, Bošnjacima, Muslimanima, Hrvatima i Albancima, koji su bili meta zločinačkih pohoda četničkih jedinica Dragoljuba Draže Mihailovića u toku Drugoga svjetskoga rata – istakli su iz Crnogorskog pokreta. Ovo krivično djelo, kako pojašnjavaju, je u neposrednoj vezi sa krivičnim djelom ugrožavanja nezavisnosti, iz člana 357 KZ CG, jer pledira da savremene četničke istomišljenike podstakne na protivustavno dovođenje Crne Gore u položaj potčinjenosti i zavisnosti prema Srbiji. - Indirektno, NVO ,,Srpski soko“ poziva i na nasilnu promjenu ustavnoga uređenje zemlje, što je kažnjivo po članu 362, stav 1, KZ CG. Ova kaznena djela ne čine se prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i Republike Srpske - saopštili su oni.

 

Portal Analitika