Crna hronika

Jovanović: Opozicija se prati, a za Sinđelića se ne zna kako je ušao u državu

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je u Višem sudu u Podgorici. Tekstualni prenos suđenja uživo možete pratiti na našem portalu.
Jovanović: Opozicija se prati, a za Sinđelića se ne zna kako je ušao u državu
Portal AnalitikaIzvor

Suđenje se nastavlja u srijedu, 18. jula u 9 sati.

13: 08 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ostaje pri tome da se preslušaju sve mjere tajnog nadzora, nakon čega je suđenje za danas prekinuto i biće nastavljeno u srijedu 18. jula u 9 sati.

12:40 Advokat Radosavljević kazao je da nisu slušani svi audio snimci razgovora Saše Sinđelića, pa je pristupljeno slušanju simka koji nije reprodukovan.

12:30 Sinđelić je tokom nekoliko razgovora sa novinarkom  odbio da odgovara na pitanja navodeći da ga ne interesuje šta se dešava u Crnoj Gori. Odbio je da odgovara na pitanja novinarke iz Crne Gore, kojoj nije dozvolio ni da se predstavi. “Ako Đukanović pali marihuanu to je njegov problem”, čuje se kako je rekao na jednom od snimaka.

Novinarka portala “Srbija danas” ga je pitala o snimku razgovora sa Dikićem, što je on odbio da prokomentariše.

“Ne zovite me zbog toga, imam posla”, kazao je on.

Preslušan je i razgovor sa novinarkom Informera.

“Ako se Đukanović naduvao neke travuljine albanske, mene to ne zanima. Ako su se okupili neki ljudi, jeste htio je neko njega da ubije, jaka ličnost”, prokomentarisao je on tokom razgovora sa novinarkom.

12:20. Tokom jednog telefonskog razgovora Sinđelić pominje Mila Đukanovića. Kazao da je Đukanović zbog borbe za vlast spreman da upotrebi korumpirane policajce koji su spremni da pucaju na narod.

Sinđelić je dodao da ne zna Dikića lično.Kazao je da je smiješno što je Dikić uključen u svu tu priču.

Tokom jednog od razgovora rekao je da je 2002. godine bio u obezbjeđenju nekih ljudi, među kojima su bili i Milovi ljudi. Ka\e da su ga možda zbog toga doveli u vezu sa tim događajima.

11:50 Razgovori su od 14, 15. i 16. oktobra 2016. godne.

11:15 Preslušavaju se snimci svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

11:05 Pretres je nastavljen. Sudija Mugoša je saopštila da će se preslušavati mjere tajnog nadzora pribavljene po naredbama Višeg suda u Šapcu.

10:39 Sudija je dala pauzu do 11 časova.

10:37 Vijeće je odlučilo da iz postupka izdvoji informaciju Uprave policije od 21. februara 2017, jer se, prema riječima sudije Mugoše, radi o pravno nevaljanom dokazu.

10:30 „Za moje branjenike se zna kako su i s kim putovali, a za Sinđelića se ne zna ni kako je ušao u državu. Ovo je dokaz zloupotrebe tužilaštva“, ističe Jovanović.

10:28 Advokat Miroje Jovanović kaže da se iz dokumentacije vidi da se opozicioni lideri i njihova kretanja prate.

I to drastično, prije pokretanja optužnice. Ne samo što se prate opozicioni lideri, već i veliki broj anonimnih lica“, upozorava on.

10:17 Kneževićev Advokat Dušan Radosavljević, kaže da je njegov branjenik putovao u Moskvu i 2014, te da bi putovao bi i ove da mu nije oduez pasoš.

Ovom dokumentacijom nismo dobili ništa sem nesporne činjenice da morate da kupite karte ako želite da putujete“, istakao je on.

10:10 Čađenović navodi da je Ananije Nikić platio veći broj karata za sebe, Mandića i veći broj drugih lica.

Kupovao je karte iako nije imao registrovane prihode kojima bi to pokrio“, naglašava tužilac.

10:07 „U 2015. za Kneževiča nije kupljena nijedna karta za Moskvu.  U 2016. je plaćeno 12 avionskih karata gotovinski, od toga devet za Kneževića. Prva karta odnosi se na Kneževića, na relaciju Podgorica – Beograd sa nastavkom leta prema Moskvi. Ovo je prvo putovanje Kneževića za Rusiju i Moskvu od 2014. U prvoj polovini jula 2016. kupljenja je karta na relaciji Tivat – Moskva – Tivat, koja je plaćena gotovinski u iznosu od 542 eura. On je platio gotovinski i dvije karte na relaciji Podgorica – Beograd, Beograd – Beč, sa povratkom iz Beča. Gotovinski je platio i karte na relaciji Podgorica Beograd, Beograd – Beč, Beč – Beogrda. U 2016 DNP je kupio 26 avionskih karata na ime više lica i na različite reklacije. Za Kneževića je kupljeno 13 karata, i to na relacijama Podgorica – Beograd - Podgorica, Tivat – Moskva – Tivat, Beograd – Moskva – Tivat, Podgorica – Beograd – Pariz – Beograd – Podgorica, te Podgorica – Rim – Podgorica“, istakao je tužilac.

10:02 Specijalni tužilac Saša Čađenović rekao je Nova srpska demokratija virmanom platila dvije avionske karte na relaciji Tivat – Moskva – Tivat u junu 2016. godine. Dodaje da je DNP u 2015. kupila sedam avionskih karata. Karte je kupovao brat Milana Kneževića, Mirko.

9:57 Pročitana je dokumentacija o privremeno oduzetim predmetima za više lica. 

9:54 Čita se informacija Montenegro Airlines-a o putnicima i letovima.

9:45 Pregledaju se uplate Milana Kneževića i Predraga Bulatovića iz 2015. i 2016.

9:34 Prikazuju se fakture turističkih agencija.

9:25 Prikazani su izvodi s računa Mandića, Dejana Gojkovića i Marka Carevića.

9:20 Prikazane su analitičke kartice Nove srpske demokratije, na ime Andrije Mandića i Ananija Nikića.

9:15 Pregledaju se fakture agencije „Fly Montenegro“ izdate na ime Mandićeve Nove srpske demokratije i Kneževićeve Demokratske narodne partije. Prikazuje se takođe i izvodi bankovnih računa.

9:07 Prikazan je spisak putnika s aerodroma u Tivtu od 3. jula 2016.

9:05 Sudija Mugoša konstatovala je prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

 

Pred vijećem sudije Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov – kojima se sudi u odsustvu – kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, kao i Mandićev službeni vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćenie i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici Srboljub Đorđević, Dragan Maksić i Milan Dušić, koji su u pritvoru.

Postupak je protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je razdvojen.

Portal Analitika