Politika

Od Amfilohija do enciklopedije

Jesu li nadležni organi preduzeli nešto protiv ostrašćenih pripadnika drugih konfesija koji su se okupili da fizički spriječe pravoslavnog mitropolita da služi sv. liturgiju na temeljima Hrama Sv. Jovana Krstitelja u Svaču – pitaće Andrija Mandić (DF) predsjednika Vlade Duška Markovića, u okviru premijerskog sata u srijedu, 18. jula, u Skupštini.
Od Amfilohija do enciklopedije
PobjedaIzvor

Mandić će pitati Markovića „zašto je Vlada onemogućila mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da činodejstvuje u hrišćanskom hramu koji je pod njegovom duhovnom jurisdikcijom“.

Genci Nimanbegu će, u ime Kluba manjinskih partija, pitati Markovića kako Vlada i on lično cijene rezultate ostvarene implementacijom Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

- Koji su preliminarni zahtjevi koji su upućeni za legalizaciju objekata do roka - 15. jula 2018. godine? Kako ocjenjujete rad inspekcijskih organa od usvajanja zakona do danas – pitaće Nimanbegu.

Njega zanima i što je uzrok zbog kojeg divlja gradnja usvajanjem ovog zakona, kako je rekao, ne da se nije zaustavila, već je primila novi zamah.

- Šta su očekivanja Vlade Crne Gore od Berlinskog procesa, posebno imajući u vidu pitanja stabilnosti, ekonomije, povezivanja nauke i novih prilika za mlade – pitanje je koje će Miodrag Vuković, poslanik DPS-a, postaviti predsjedniku Vlade.

Vuković će Markovića pitati da saopšti rezultate posljednjeg susreta sa premijerima Zapadnog Balkana, koji je bio prije desetak dana u Londonu.

Mićo Orlandić, u ime kluba poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partije, pitaće premijera što Vlada Crne Gore preduzima ili će preduzeti da se konačno učini izvjesnim izdavanje enciklopedije Crne Gore i koliko je sredstava do sada utrošeno za tu namjenu.

Ranko Krivokapić će, u ime SDP-a, Markovića pitati „da li je Vlada sposobna da se suoči sa ubrzanim pogoršanjem života građana i strukturalno neodrživim stanjem ekonomije ili da bude voljno ili nevoljno dio poharne ekonomije Crne Gore“.

Portal Analitika