Region

Mijenja li Rusija stav prema Kosovu

Kancelarija Rusije u Prištini je po broju ljudi brojnija nego američka ambasada u Prištini - odgovara Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, na pitanje Pobjede što za nastavak kosovskih pregovora znači susret predsjednika Kosova Hašima Tačija i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva na inauguraciji predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
PobjedaIzvor

Janjić objašnjava da Tači već godinu i po dana šalje poruke da bi Kosovo željelo da bude priznato od Rusije i to radi na svim međunarodnim skupovima, pa i na skupu oko Ukrajine, koji je održan u Zagrebu.

LOBIRANJE

On podsjeća da Rusija od ranije ima veliki uticaj među Albancima i da Moskva rado sarađuje sa antiglobalistima i ljevičarima, koja je postala ideologija mladih ljudi, ali i da značajan uticaj na Albance Moskva uspostavlja i preko Turske.

- Koje su šanse da dođe do promjene i šta bi to značilo neposredno je zapravo ista ona akcija koja ide prema Grčkoj, gdje će se vrlo brzo otvoriti kancelarija Kosova u Atini. Dakle, ide se prema zemljama koje nijesu priznale Kosovo i objektivno šanse su velike da Moskva napravi neki korak - ne puno priznanje, ali podizanje diplomatskog nivoa prisustva na Kosovu. Kao i svim balkanskim zemljama, Kosovu su važne investicije, krediti, a ojačani uticaj Moskve na Kosovu treba gledati u vezi sa uticajem Erdogana i Turske - naglašava Janjić.

Na sve to kao i o susretu Tači – Medvedev, srpski političari iz vlasti ćute i ovaj događaj ignorišu kao i pismo u kojem fudbalska federacija Rusije kosovskoj federaciji čestita izbor predsjednika.

,,... Veselimo se saradnji naših saveza i želimo vama i vašem savezu napredak i sjajne uspjehe. Možete uvijek da računate na našu podršku u svim fudbalskim pitanjima“, stoji u čestitki koju je potpisao Aleksandr Alaev, generalni sekretar Fudbalskog saveza Ruske Federacije, I koju je uputio Agimu Ademiju, novoizabranom predsjedniku Fudbalskog saveza Kosova.

- Srbija umjesto da priprema javnost za širu saradnju i normalizaciju odnosa, ona se zatvara, a Moskva drži lekciju otvaranja - zaključio je Janjić.

REALNOST

Podsjećajući da je susret Tači – Medvedev bio na marginama inauguracije i da mu ne treba pridavati neku pretjeranu važnost, dr Dragan Đukanović, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, kaže za Pobjedu da to ne znači nikakav suštinski zaokret Ruske Federacije spram pitanja Kosova.

– Naravno da će, kao što najavljuje ambasador Rusije u Srbiji, Rusija u svakom momentu tražiti da vidi koliko je zastupljena mjera njenog interesa – navodi Đukanović.

Na pitanje u kojoj mjeri je Rusiji u interesu da ima dobar kontakt sa kosovskim Albancima, Đukanović kaže da Moskva percipira stanje na terenu.

- Rusija je u ovom trenutku sklona da ide ka nekoj vrsti priznavanja realnosti. To ne znači priznanje kosovske nezavisnosti, u ovom trenutku ili u neko dogledno vrijeme, ali to podrazumijeva da percipira da dolje postoje organi vlasti i jedna nova struktura koja je nastala u proteklih 20 godina – kaže on.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika