Turizam

U Budvi manje stranaca, ostali zadovoljni posjetom

U metropoli crnogorskog turizma, Budvi, trenutno boravi 48.006 gostiju, od čega je 47.802 iz inostranstva, što je za 15 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Najbrojniji su posjetioci iz Rusije, a potom iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Francuske – kazala je za Pobjedu portparolka Turističke organizacije Budva Tijana Kotarac.
Foto: Dragan Mijatović
Foto: Dragan Mijatović
PobjedaIzvor

Prema njenim riječima, najveći broj turista se opredijelio za privatni smještaj 33.983 osobe, što predstavlja osjetan pad u odnosu na prethodnu godinu. Boravak u hotelskom smještaju je na nivou prošlogodišnjeg, a u njemu sada ima više od 13.000 turista.

- Manji broj gostiju u ovom periodu godine vjerovatno je posljedica loših vremenskih uslova, za razliku od prošle godine. Osim toga razlog je i održavanje Svjetskog prvenstva u fudbalu. Poslije njegovog završetka očekujemo da prevaziđemo ovu poznatu ,,julsku rupu“ i konačno zakoračimo u turističku sezonu sa visokom popunjenošću – istakla je Kotarac.

OPTIMISTI

Bez obzira na manju posjećenost u ovom periodu, ona smatra da će ova sezona biti bolja od prošle.

- S obzirom na to da je posjećenost tokom maja bila 50 odsto veća u odnosu na prošlu godinu, a u junu i do 20 odsto, pretpostavljamo da ćemo do kraja godine uspjeti da anuliramo sve razlike koje su sada prisutne, ali i prevaziđemo prošlogodišnji broj gostiju – ocijenila je Kotarac.

Što se tiče primjedbi turista, ona smatra da će ih uvijek biti, ali da će sve nedostatke rješavati u hodu kroz kontinuirane sastanke gradskog koordinacionog centra.

- U skladu sa tim što u gradu od 20.000 stanovnika tokom ljeta boravi dnevno i više od 100.000 gostiju, mi smo spremni za sezonu. Sve gradske službe su maksimalno angažovane na održavanju reda i čistoće, ove godine smo osposobili i veći broj parking površina, cijene su na prošlogodišnjem nivou – poručila je Kotarac.

DOBRA POPUNJENOST

U Herceg Novom, prema zvaničnim podacima Turističke organizacije, boravi 26.395 turista, što je za pet odsto više nego u isto vrijeme lani. Sezona se tek zahuktava, kako ljeto odmiče, pune se smještajni kapaciteti u hotelima i domaćinstvima, a prema posljednjem biltenu hotelski smještaj koristi 6.140 gostiju, dok je u privatnim apartmanima i sobama 20.152 gosta.

Gosti Herceg Novog su uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije, a sve više ih je iz Francuske, Norveške, Njemačke, Švedske, Velike Britanije, SAD...

Značajno povećanje broja gostiju je u skladu sa trendom permanentnog porasta posjete koja se bilježi iz vikenda u vikend od početka godine, a rezultat je, kako navode u TO, pojačanog marketinga cjelokupne destinacije.

Da je posjeta Herceg Novom znatno bolja nego prošle godine, potvrđuju i podaci da je u predsezoni, aprilu i maju u gradu boravilo oko 25 odsto, a u junu i 30 odsto više turista.

Bolja je i naplata boravišne takse, istakao je Pavle Obradović, direktor Turističke organizacije Herceg Novi.

- U junu bilježimo za 30 odsto bolju posjetu i oko 70 odsto naplatu boravišne takse. Od početka godine do 6. jula naplaćeno je oko 210.000 eura po tom osnovu, što je za oko 37 odsto više nego lani u istom periodu.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika