Politika

Intenzivno razmišljamo o protestima na jesen

Rad parlamenta u punom kapacitetu ponovo je ugrožen nakon novih najava krivičnog gonjenja Nebojše Medojevića zbog njegovih diskusija u Skupštini - kazao je u intervjuu Pobjedi Milan Knežević, predsjednik DNP i jedan od lidera DF-a.
Foto: Ivana Božović
Foto: Ivana Božović
PobjedaIzvor

Knežević je, na pitanje kada će zvanično predložiti parlamentu da se redovno skupštinsko tijelo bavi izbornim zakonima, umjesto ad hok radna grupa koju predlaže Ura, rekao da DF, ukoliko se nastavi progon njegovih lidera zbog saopštenih stavova, ne bi trebalo da učestvuje u radu ni redovnog, niti ad hok parlamentarnog tijela.

- Lično sam mišljenja, ako se nastavi ovaj neprimjereni progon lidera i funkcionera DF-a, i to zbog saopštenog stava koji nam Ustav garantuje, da ne bi trebalo da učestvujemo u radu bilo kakve parlamentarne ili ad hok radne grupe koja bi se bavila izmjenama izbornog zakonodavstva. Ako neko misli da nas institucionalno teroriše na dnevnom nivou, a da sa druge strane dobije konstruktivnost i mirno prihvatanje uloge vječite žrtve, onda je u grdnoj zabludi. Nedavno sam saopštio u Skupštini da će svaki novi napad na DF prouzrokovati našu kontraofanzivu, a to znači da ćemo koristiti sva raspoloživa demokratska sredstva za odbranu naših ljudskih i političkih uvjerenja – rekao je Knežević.

POBJEDA: DF je najavio mogućnost organizovanja protesta na jesen. Hoćete li ovoga puta pozivati opoziciju, s obzirom na to da su raniji pozivi bili uzaludni?

KNEŽEVIĆ: Demokratski front intenzivno razmišlja o organizovanju protesta na jesen. Svako ko istinski želi da učestvuje u demokratskim akcijama protiv režima dobro je došao i nije mu potrebna nikakva posebna pozivnica.

POBJEDA: Koji je ključni razlog zbog kojeg DF ponovo razmišlja o protestima?

KNEŽEVIĆ: Posljednja aktivnost SDT-a da nakon njegove diskusije u Skupštini pokrene postupak protiv Nebojše Medojevića, osim što predstavlja brutalno gaženje Ustava, istovremeno je i najava novog obračuna sa poslanicima DF-a zbog saopštenog stava u parlamentu ili javnosti. Pošto je doživio klasični politički nokaut u raspravi sa poslanicima DFa, Milivoje Katnić nakon buđenja iz kome ponovo kreće u obračun sa liderima Fronta, i to po jasnim instrukcijama Mila Đukanovića i Duška Markovića. Zbog toga se u Predsjedništvu DF-a, ali i organima konstituenata ovog saveza, intenzivno razmišlja i o organizovanju novih protesta na jesen, kao jednog od odgovora na najnoviji napad kriminalizovanih djelova pravosuđa i režima.

Ako neko misli da može, gazeći Ustav, ućutkati poslanike i lidere DF-a da građanima saopštavaju istinu, i na taj način uvesti opštu cenzuru kao jedini obrazac ponašanja, onda se mora pripremiti na dugu političku borbu sa našim savezom, u kojoj nećemo ni za pedalj odstupiti.

POBJEDA: Raniji protesti nijesu donijeli rezultate koje ste očekivali. Na osnovu čega vjerujete da će ovoga puta uspjeti?

KNEŽEVIĆ: I prošli protesti su pokazali da postoji narodna energija koja ne pristaje na pokoravanje i galopirajući fašizam koji ulazi u sve pore crnogorskih institucija. Da nije bilo opozicione izdaje i ulaska u Vladu Mila Đukanovića, danas bismo imali demokratsku vladu posvećenu interesima crnogorskih građana.

POBJEDA: Kako komentarišete ocjene Neđeljka Rudovića da je politika Ure i Demokrata imala ,,prevashodni cilj da nanese štetu opoziciji“?

KNEŽEVIĆ: Stav Neđeljka Rudovića predstavlja samo potvrdu da je koalicija ,,Za 21.vijek“ isključivo formirana kako bi nanijela štetu ostalim opozicionim subjektima, tako da danas imamo poražavajuće činjenice: DPS je sa najmanjim procentom izlaznosti osvojila najveći broj odborničkih mandata od svog formiranja, dok se opozicija, posvađana i razjedinjena, jasno diferencirala na patriotsku koju predvodi DF, i soroševsku, podijeljenu na nekoliko suprotstavljenih tzv. građanskih strančica koje se utrkuju za naklonost američke ambasadorke.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika