Crna hronika

O sudbini vladinih činovnika odlučiće Viši sud

Nakon godinu dana od spektakulranog hapšenja 18 osoba osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja u predmetu „Boksiti–Cetinje”, Specijalno tužilaštvo privelo je kraju istražne radnje, tako da se narednih dana može očekivati podizanje optužnice čiju će osnovanost provjeravati Viši sud u Podgorici.
Foto: Dan
Foto: Dan
Dan Izvor

Prema nezvaničnim saznanjima, saslušani su svi predviđeni svjedoci i završeno je geološko i finansijsko vještačenje

Podsjetimo, 26. aprila prošle godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeno je 18 osoba osumnjičenih za malverzacije u slučaju „Boksiti–Cetinje”.

Tada su uhapšeni pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević, većinski vlasnik i predsjednik Odbora direktora Boksita AD Cetinje Radoslav Nikčević i službenik Direktorata za rudarstvo Ministarstva ekonomije Nebojša Koprivica, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja državnu kasu oštetili za najmanje 200.000 eura.

Službenici Ministarstva ekonomije osumnjičeni su da su za 50.000 nezakonito dodijelili koncesije i omogućili da cetinjska firma AD Boksiti, na čijem čelu se nalazio Nikčević, dobije koncesiju za vađenje bijelog boksita, iako se za to nijesu bili stekli uslovi.

U ovom predmetu su osumnjičeni i službenici Direktorata za rudarstvo Vesna Vujačić, Ljiljana Maksimović i Radosav Čović, direktorica Direkcije za imovinu prijestonice Cetinje Snežana Popivoda, službenica te direkcije Mirjana Mirković, načelnica cetinjske Uprave za nekretnine Tanja Aleksić i službenik te uprave Sreten Milačić.

Privedeni su bili i bivši pomoćnik ministra za rudarstvo Radonja Minić, izvršni direktori tog preduzeća Draguljub Radonjić i Branimir Kontić i bivši član borda direktora Boksita Vuksan Kecojević.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, policija je privela još i Darka Božovića, rukovodioca sektora u Zavodu za geološka istraživanja, Borisa i Ivanu Vujović, osnivača i izvršnu direktoricu cetinjske firme „Mianja”, i Nikšićanina Filipa Kovačevića, a krivičnom prijavom su obuhvaćene i cetinjske firme „Mianja” i „Boksiti–Cetinje”.

Nakon saslušanja, zadržani su samo Nikčević i Koprivica, ali su nakon isteka tužilačkog zadržavanja do 72 sata i oni pušteni na slobodu. Tužilaštvo sumnja da su se od marta 2006. godine u Nikšiću, Podgorici i Cetinju, udružili u kriminalnu grupu zbog sticanja nezakonite dobiti.

Vladina komisija za dodjelu koncesija je sačinila izvještaj kojim je dodijeljena koncesija firmi „Boksiti–Cetinje” za vađenje bijelog boksita, iako za to, prema ocjeni tužilaštva, nije bilo uslova.

Takođe, istim predmetom su obuhvaćene i malverzacije oko upisa u cetinjski katastar imovine koja ne pripada pomenutoj firmi, a koju je Uprava za nekretnine Cetinja neosnovano upisala na ime Nikčevićeve firme.

Tužilaštvo osumnjičene tereti i za nenamjensko trošenje vladinih kredita.

Portal Analitika