Društvo

Obilježeno 130 godina od začetka planinarstva u Crnoj Gori

Pohodom na Bobotov kuk i svečanom akademijom, crnogorski planinari su na Žabljaku obilježili 130 godina od začetka planinarstva u Crnoj Gori čijim se začetnikom smatra učitelj Jovan Laušević.
Obilježeno 130 godina od začetka planinarstva u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

U Žabljaku, 14. jula 2018. godine, svečanu akademiju povodom 41. memorijalnog pohoda na Bobotov kuk "General Danilo Jauković" i 130 godina od "Uspona na Bobotov kuk" učitelja Jovana Lauševića, prvog domaćeg autora koji je 1888. u "Glasu Crnogorca" pisao o Durmitoru, organizovao je Planinarski savez Crne Gore uz podršku Opštine Žabljak, Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, NP Durmitor i Kluba vojnih planinara.

Vanja Krgović Šarović, direktorica LTO Žabljak, rekla je u kalendaru slavnih sjećanja, Opština Žabljak danas obilježava dva značajna jubileja, 130 godina pohoda Jovana Lauševića na Bobotov kuk, odnosno Ćirovu pećinu i 41. Memorijalni pohod General Danilo Jauković. „Ova dva durmitoska velikana, pokazali su veliki ugled i poštovanje u svom profesionalnom poslu, kao učitelj i general, ali ih slava nije ponijela, da zaborave na svoje korijene i svoj Durmitor i prema njemu iskažu veliko poštovanje i ljubav. Odrastali su tegobnim gorštačkim životom, stvarali u  vječnoj  borbi  čovjeka i prirode, dobijali su životne bitke, skoro bez poraza, samo im je gorostasni Durmitor prkosio. Za njegovo osvajanje je trebalo imati poštovanja, iskustva i velike ljubavi, zato im je bio velika inspiracija“, rekla je ona.

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica kazao je da se ovakvim manifestacijama najbolje promovišu vrijednosti crnogorskih nacionalnih parkova.

"Na ovaj način šaljemo poruku o značajnu vrijednosti nacionalnih parkova koje treba čuvati za današnje i buduće generacije, i da je veoma važno da svi građani naše zemlje čuvaju nacionalne parkove, poštuju unutrašnji red u parkovima, u stvari poštuju pravila koja su nam ostavili učitelj Jovan Laušević i general Danilo Jauković. Time svi zajedno doprinosimo zaštiti prirode i životne sredine, i promociji ljepota zaštićenih područja, i naše zemlje u cjelini," kazao je on.

ploca

U čast začetnika planinarstva u Crnoj Gori na Velikoj previji u NP Durmitor postavljena je spomen ploča učiteju Jovanu Lauševiću.

 

Portal Analitika