Abiznis

Vlada Slovenije: Prodaje se Nova ljubljanska banka

Vlada Slovenije naložila je Slovenskom državnom holdingu (SDH) da pripremi ponovnu prodaju Nove ljubljanske banke (NLB).

 Vlada Slovenije: Prodaje se Nova ljubljanska banka
Mina businessIzvor

Vlada je prihvatila predlog za promjenu obaveza u pogledu prodaje NLB-a, prema kojem bi Slovenija prodala najmanje 50 odsto i jednu dionicu do kraja godine, prenosi SEEbiz. 

Preostali dio, koji prelazi 25 odsto plus jednu dionicu bi, prema modifikovanoj obavezi, Slovenija prodala do kraja naredne godine, navodi se u novom predlogu za izmjenu obaveza prema Evropskoj komisiji (EK) o NLB-u.

Prodaja će se vršiti metodom javne ponude dionica (IPO), koju bi započeo SDH sazivom skupštine, a što mu je nametnula Vlada. 

Ministarka finansija Mateja Vraničar Erman, nakon sjednice Vlade, rekla je da će EK poslati izmijenjene obaveze koje su s Komisijom već usklađivane, tako da "sa velikom vjerojatnošću" očekuje da će ih to tijelo podržati.

Vraničar Erman je kazala da ne želi da nagađa o prodajnoj cijeni, ali da je njena želja da SDH i NLB obave svoj posao u okviru procesa prodaje uz maksimalnu efikasnost i ispregovaraju dobru cijenu.

Da bi se banka prodala po tržišnim uslovima, Vlada Slovenije je u skladu s očekivanjima potvrdila tekst predloga zakona za zaštitu vrijednosti kapitalnih ulaganja države u NLB-u od posljedica presude hrvatskih sudova u pogledu prenesenih deviznih depozita Ljubljanske banke. 

Cilj prijedloga zakona je da se nadomjeste negativne finansijske posljedice koje za NLB nastaju iz prinudnog izvršenja pravosnažnih sudskih presuda hrvatskih sudova, koji su prema mišljenju Slovenije u suprotnosti s ustavnim zakonom i međunarodnim ugovorima. 

Zakon je važan i za to da bi država, koja je 100 odstotna vlasnica banke, mogla da isplati dividendu. 

NLB je krajem prošle godine imala 270,6 miliona EUR neto bilansne dobiti, što uključuje zadržanu dobit i prošlogodišnju neto dobit od 189,1 miliona EUR.

Krajem juna Skupština NLB odlučila je da ne isplati dividendu, pošto je Evopska centralna banka, zbog rizika vezanih za postupke protiv NLB-a, naredila da za isplatu dividende treba njena saglasnost. 
 

Portal Analitika