Abiznis

Za pola godine 600 hiljada eura profita

Zbog intenzivnijih radova na autoputu Bar – Boljare povećan je pretovar cementa u odnosu na prethodnu godinu za 67 odsto ili 66.812 tona. Povećana proizvodnja u KAP-u uticala je na veći pretovar glinice za 8.256 tona. Povećanje kod pretovara jalovine je 4.812 tona, a kod starog željeza 633 tone, rekao je izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović u intervjuu Pobjedi.
Za pola godine 600 hiljada eura profita
Jadranka Rabrenović
Jadranka RabrenovićAutorka
Nova PobjedaIzvor

Od ove godine u AD Luka Bar, istakao je, vrši se pretovar lužine, a ponovo se počelo sa pretovarom petrolkoksa. Među tečnim teretima veći pretovar imaju avio gorivo za 41 odsto ili 5.941 tonu i dizel eko za šest odsto ili 3.864 tona.

- U toku je izrada finansijskih izvještaja za prvih šest mjeseci 2018. i očekivani rezultat je dobit od preko 600 hiljada eura – rekao je Franović.

POBJEDA: Kolika je iskorišćenost kapaciteta Luke Bar?

FRANOVIĆ: Javnost i dalje licitira projekcijama pretovara iz vremena jedinstvene luke, što je pogrešno. Stepen iskorišćenosti kapaciteta Luke Bar a.d. u 2017. godini je bio 62,98 odsto (obim pretovara 1,7 miliona tona u odnosu na kapacitet od 2,7 miliona tona) i najveći je u dosadašnjoj istoriji kompanije.

Najveća ostvarena vrijednost koeficijenta iskorišćenosti kapaciteta u prethodnom periodu je bila 54,8 odsto 1987. godine prije procesa restrukturiranja, kada je obim pretovara bio 2,7 miliona tona u odnosu na ukupni kapacitet od pet miliona tona. Najveća količina tereta tada je pretovarena za potrebe Željezare Smederevo. Pomenuo bih i 2005. godinu kada je pretovar tada jedinstvene Luke bio 2,2 miliona tona ili svega 45 odsto iskorišćenosti kapaciteta, a dominirao je kamen sa 800 hiljada tona.

Sa punim optimizmom konstatujem da je trend iskorišćenosti kapaciteta uzlazan, jer smo preduzeli sve potrebno da se postojeći kapaciteti valorizuju - spremili površine, uložili u infrastrukturu, opremu i mehanizaciju. Luka Bar više ne izgleda i ne funkcioniše kao ranije, naprotiv.

POBJEDA: Da li je planirano proširenje kapaciteta i kolike investicije to zahtijeva?

FRANOVIĆ: U skladu sa principima razvoja luka, nakon optimizacije stepena iskorišćenosti postojećih kapaciteta, neophodno je pristupiti njihovom proširenju. U tom smislu je razrađen plan investiranja u lučku infrastrukturu, suprastrukturu i pokretnu mehanizaciju sa ciljem intenziviranja robnih tokova ka i od Luke Bar. Prva faza plana podrazumijeva ulaganja od cca 10 miliona eura, a procedure realizacije pojedinačnih investicija će se inicirati u momentu kada detaljne analize potvrde opravdanost ulaganja sa svih značajnih aspekata.

Navešću samo naše aktuelno, ne i posljednje ulaganje: 6. juna izvršena je primopredaja nove specijalne mašine za industrijske namjene renomiranog njemačkog proizvođača ,,Sennebogen“.

Investicija je vrijedna 340.970 eura. Nabavkom te mašine, koja ima optimalan strepen fleksibilnosti i može da se koristi u različitim pretovarnim operacijama, povećaće se prijemni kapacitet na terminalu za suve rasute terete i omogućiti bolja iskorišćenost otvorenog skladišnog prostora na Obali Volujica, a može da se koristi i za pretovar komadnih tereta na relacijama sredstva kopnenog transporta – skladište i obratno. Tokom jula se očekuje isporuka čeonog viljuškara nosivosti 16 tona, švedskog proizvođača ,,Kalmar“ (ukupne  vrijednosti 173.635 eura), čime će se unaprijediti tehnologija pretovara tereta i eliminisati raniji prekidi zbog otkaza mehanizacije.

POBJEDA: Da li ste zadovoljni iskorišćenošću kapaciteta Slobodne zone Luke Bar?

FRANOVIĆ: Prema rezultatima analiza sprovedenih početkom juna (presjek na 31. maj 2018), stepen iskorišćenosti prostora Slobodne zone bio je 72 odsto (na ovom dijelu se obavljaju djelatnosti različitog karaktera), dok 28 odsto prostora još nije zauzeto. Imamo 57 aktivnih ugovora, a dominantan procenat se odnosi na pretovar, skladištenje i kupoprodaju robe.

POBJEDA: Ima li najava dolaska novih investitora?

FRANOVIĆ: Kao rezultat intenzivnih aktivnosti izvršnog menadžmenta Luke Bar aktuelizovana su interesovanja potencijalnih investitora/korisnika lučkih usluga za pretovar i skladištenja žitarica, derivate nafte, gasa, cementa u rasutom stanju, sirćetne kiseline, kao i za pokretanje proizvodnih programa na lučkom području.

(opširnije u prazničnom broju Pobjede)

Portal Analitika