Turizam

Opština Budva tjera turiste iz Starog grada

Ugostitelji i žitelji budvanskog Starog grada, žalili su se Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) da im odluka gradskih vlasti da zabrane turističkim agencijama iskrcavanje turista kod nekadašnje autobuske stanice – nedaleko od Starog grada – nanosi veliku štetu. 
Foto: budva.com; gov.me; miroandsons.com
Foto: budva.com; gov.me; miroandsons.com
Portal AnalitikaIzvor

Stari grad ugrožen: Opština Budva je, naime, odlučila da zbog saobraćajnih gužvi zabrani autobusima zaustavljanje na pomenutoj lokaciji, a da za novo stajalište odredi Slovensku plažu. Iz Starog grada navode da turisti sada moraju da pješače 40 minuta (u oba pravca), te da zbog toga manje posjećuju zidine.

„Odlukom grada naročito su pogođene grupe koje dolaze sa kruzera, i imaju najviše dva sata za obilazak Budve, odnosno Starog grada. Umjesto da tih 40 minuta iskoriste, da sjednu, potroše novac, mi ih tjeramo da pješače. Svakodnevno se može vidjeti kako komunalni policajci ne daju turistima da izađu iz autobusa i kako tjeraju vozače da pomjere autobuse. Zato je pogođen Stari grad, koji živi od turista“, navodi se, između ostalog, u pismu upućenom CTU.

budva1

Povratak masovnog turizma: Ugostitelj iz Starog grada, čiji je identitet poznat redakciji, tvrdi da je zbog odluke lokalnih vlasti turistička sezona znatno lošija od prošlogodišnje.

„Da li je moguće da jedna opština donese takvu odluku, a da se pritom ne obrati Vladi i Ministarstvu turizma?! Ne možemo da vjerujemo šta se dešava. Sezona u Budvi je lošija za 40 odsto od prošlogodišnje. Svi se ponosimo većim brojem turista, a niko ne pita kakvi su to turisti. Vraćamo se masovnom turizmu i uništavamo grad u svakom smislu“, protestuje nezadovoljni ugostitelj.

Otkazivanje aranžmana: Da je posrijedi odluka koja će Starom gradu – i Budvi uopšte – nanijeti štetu, svjedoči činjenica da su pojedini svjetski turoperatori zbog novonastale situacije otkazali izlete za Budvu. Kako nam je kazao Stefan Đukanović iz kotorske turističke agencije „Miro & Sons“, koja organizuje izlete po primorju, to su, zasad, učinili „Trafalgar“, „Globus“, „Insight“, i „Grand Circle Travel“. Ne isključuje da spisak neće biti duži.

1407stefandjukanovic

„Oni su otkazali izlete i odlučili da se zadrže u Kotoru. To su, inače, ugledni svjetski turoperatori, koji su u Crnoj Gori desetak godina“, rekao je Đukanović.

Turistu, pojedincu, objašnjava on, nije teško da pređe razdaljinu od Slovenske plaže do Starog grada, ali jeste grupama starijih turista.

„Vidimo da su gosti nezadovoljni, a siguran sam da će to vremenom rezultirati otkazivanjem aranžmana. Na nekim izletima koje sam vodio turisti su odlučili da ostanu u autobusu kad su čuli koliko ima da se hoda, i nisu ni htjeli da pogledaju Budvu! Naglašavam da su u pitanju izletnici koji su dobri potrošači; gosti koji imaju novca. Čim imaju da plate 70, 80 ili 100 eura za izlet, znači da su u pitanju gosti koji su interesantni na svakom lokalitetu. S druge strane, imamo turizam prekrcanih plaža i praznih resotrana, tako da ne znam kome je u interesu da odbija ovakve goste“, pita se Đukanović

Problem svima, korist nikome: Predsjednik CTU Žarko Radulović rekao nam je da se sastao s predsjednikom Opštine Budva Draganom Krapovićem i predstavnicima Sekretarijata za komunalno-stambene poslove, koje je upozorio na probleme u Starom gradu.

1407zarkoradulovic

„Oni su, međutim, tvrdo ostali pri svom mišljenju. Predsjednik Opštine je, otprilike, rekao da on ima mandat da donosi odluke, i da ih – donosi. Naš predlog je bio da se kod TQ Plaze stavi rampa i da dalje mogu da idu samo autobusi ili kombiji, a da se svi ostali preusmjeravaju bulevarom prema Slovenskoj plaži. Rečeno nam je da to nije moguće, jer nije po zakonu. Pitam se da li je zakon pisan zbog zakona ili da na bolji način uredi nešto u ovoj državi...“, navodi on.

Radulović smatra da rješenje gradske vlasti nikome nije donijelo ništa dobro, a da je svima stvorilo probleme.

„Izletnicima koji dolaze u Budvu za iskrcaj, dolazak i povratak iz Starog grada – bez razgledanja – treba najmanje sat vremena. To je neodrživo za jedan izletnički dan. Zbog toga stradaju restorani gdje su izletnici redovno ručali, grad gubi na prometu, a država na PDV-u“, upozorava sagovornik Portala Analitika.

Portal Analitika