Kultura

Osamdeseti rođendan letećeg Holanđanina

Bez obzira na to što njegovi akcioni sajber pank hitovi imaju mnogo više fanova, kontroverzni Holanđanin ostajao je najbolji kada bi se držao gole satire, erotizma i punokrvne drame.
Osamdeseti rođendan letećeg Holanđanina
Objektiv/PobjedaIzvor

 

Nakon hitova „RoboCop“ (1987), „Total Recall“ (1990), „Basic Instinct“ (1992),

holandski majstor Pol Verhoven godinama nije uspijevao da pronađe odgovarajući režiserski recept. Onda nam se, praktično bez osnove, kao da je neko makao čini sa ukletog Holanđanina, godine 2016. desio fenomenalni film „Elle“ sa blistavom Izabel Iper. Verhoven je efektno podsjetio publiku na stare dane i ostvarenja zbog kojih su ga nekada zvali dežurnim kreatorom kontroverzi.

Bez obzira na to što njegovi akcioni sajber pank hitovi (ne)zasluženo imaju mnogo više fanova širom svijeta, ovaj režiser je ostajao najbolji kada bi se držao gole satire, erotizma i punokrvne drame.

Uoči 18. jula i njegovog 80. rođendana podsjetićemo se tri vrlo zanimljiva, nepravedno zaboravljena ostvarenja sa početka Verhovenove karijere.

objektiv11

Studentska čorba

Ratna zakuska „Soldier of Orange“ (1977), tada najskuplji holandski film ikada snimljen, donijela je rijetko dobro „skretanje“ sa uobičajenih tema koje su kružile oko Drugog svjetskog rata.

Priča koja prati grupu studenata činila se kao lako štivo za relativno uigranog Verhovena kom je tema, poslije teškog djetinstva i odrastanja tokom rata, djelovala vrlo poznato i blisko. No, ovaj film je posebno zanimljiv i ne tako verhovenski zbog toga što je priča o studentskim akcijama tokom rata ispričana uz poštovanje obje strane. Sa ovako ambicioznim narativom za vrlo škakljivo doba, Verhoven je dokazao da sa njim nema šale.

Šokantni skulptor

Verhovenova drama „Elle“ nepravedno je zaobiđena prošle godine tokom nominacija za Oskara u kategoriji najboljeg stranog ostvarenja. Srećom, holandski majstor nije doživio sličnu stvar 40 godina ranije, sa filmom „Turkish Delight“ (1978), jednim od najboljih koje je snimio.

Riječ je tek o drugom filmu koji je režirao, ali Holanđanin je uspio da šokira i oduševi ovim umjetničkim zadovoljstvom sa Rutgerom Haurerom u ulozi skulptora. Ipak, Američka akademija nije mogla da zanemari fenomenalni „La nuit americaine“, pa je Holandija ostala bez zlatne statue 1974. godine.

objektiv12

 

Opasna ispisnica

Prije nego što se preselio u Holivud i počeo da radi vrlo zapažene blokbastere, Verhoven se ispisao iz Holandije u velikom stilu - simpatičnim komedijaškim trilerom „The Fourth Man“ (1983). Ako se pitate kako bi moglo da izgleda ostvarenje u kom se Holanđanin dublje poigrao sa golim karakterom, ovo ostvarenje bi moglo da vam pruži adekvatan odgovor.

S druge strane, s obzirom na to da je Verhoven nazvao ovaj film duhovnim prethodnikom erotskog hita „Basic Instinct“ (1992) sa Majklom Daglasom i Šeroun Stoun, očekujete više nego kontroverznu priču. I još jedan dokaz da iskusni Holanđanin i te kako umije da razdrma publiku.

 

L. M.

 

FOTO: festival-cannes.com / encadenados.org / medium.com / pinterest.com

 

 

Portal Analitika