Kultura

Bijonse i Džej Zi - skorojevići u Luvru

U centru pažnje novog projekta bračnog para Karter nije ljubav, već uspjeh i konstantna potreba da se dokaže koliko su ostvareni i zadovoljni - a kao glavni kriterijum sreće se gotovo isključivo uzima novac.
Bijonse i Džej Zi - skorojevići u Luvru
Objektiv/PobjedaIzvor

Svašta se u našem vremenu podvaljuje kao ljubav, pa može i priča o pomirenju slavnog para koji vješto i papreno umije da naplati sopstvenu privatnost. Ko to može da proguta, uživaće u produkcijski perfektno ispeglanom hip-hop albumu „Everything is Love“ koji potpisuju Bijonse i Džej Zi.

 

Treća tačka

Ploča bračnog para Karter zamišljena je kao posljednja tačka muzičkog trougla, koji počeo Bijonsin „Lemonade“ prije dvije godine. Jedan od najbitnijih mejnstrim albuma ove decenije donio nam je ispovijest prevarene žene koja je odlučila da oprosti.

Džej Zi je „odgovorio“ odličnim albumom „4:44“ koji je predstavio njegovu stranu njihove intimne priče. Već tada smo imali osjećaj da nam se nudi nešto što nas ne zanima, niti bi trebalo da nas interesuje. No, lament nad privatnošću Karterovi podižu na novi, nezamislivi nivo tek sada, pločom „Everything is Love“. Jači nego ikada ili degutantni u rangu rialitija? Zavisi od vas.

 

objektiv7

Vašar taštine

Rep publika generalno dobro reaguje na hvalisavce. Ako u singlu „Apeshit“, čiji je video-spot sniman u Luvru, Bijonse zatičemo kako nonšalantno troši 40 šuškavih miliona samo da bi kupila mužu privatni avion - to je samo upozorenje da se neko zalijeće na najvišem ringišpilu vašara taštine.

- Moji pra-pra-praunuci su već bogati. I to je mnogo tamnoputih klinaca za vašu Forbsovu listu - repuje Bijonse u pjesmi „Boss“. I zvuči odlično, ali i prilično iritantno.

Album je pakovan usred zajedničke turneje bračnog para Karter, sniman je tokom i između nastupa u Parizu i Kardifu. S obzirom na to da je produkt užurbanosti, zvuči perfektno što samo svjedoči kako je riječ o vrlo talentovanim muzičarima, ali i fenomenalnoj produkcijskoj mašineriji.

 

Deplasiran motiv

Taj dašak spontanosti osvježava na prethodnim albumima „trilogije“, a Džej Zi pametno igra glavnu sporednu ulogu, poput mjeseca koji delikatno orbitira oko Bijonsinog sunca. Inače, snimanje albuma opisao je kao „najbolju bračnu terapiju nakon pomirenja“. I zaista, stiče se utisak da su stvarno uživali u snimanju.

Međutim, album užasno srozava ta prokleta jednoznačnost, gdje u centru pažnje ipak nijesu brak i ljubav, već uspjeh i konstantna potreba da se dokaže koliko je par ostvaren i zadovoljan - a kao glavni kriterijum sreće se bezukusno i gotovo isključivo uzima novac.

Zbog toga i onaj ciljano emancipatorski momenat u „Apeshit“, kada Bijonse želi da pokaže kako je sposobna da zaradi novac i ne zavisi od svijeta, supruga ili bilo koga - djeluje deplasirano. Jer skorojevića ne može da promijeni ni novčanik debeo toliko, da na dan iznajmi cijeli Luvr. Daleko od toga.

 

S. STAMENIĆ

Ocjena: 52/100

 

FOTO: youtube.com / thefourohfive.com

Portal Analitika