Društvo

Brigadni general Dragutin Dakić postavljen za načelnika Generalštaba VCG

Danas je u Podgorici održana prva sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost u novom sazivu kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a u radu su učestvovali članovi Savjeta predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik Vlade Duško Marković. 
Brigadni general Dragutin Dakić postavljen za načelnika Generalštaba VCG
Portal AnalitikaIzvor

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, na prijedlog ministra odbrane, na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore postavio brigadnog generala Dragutina Dakića. Dosadašnji vršilac dužnosti načelnika, brigadni general Ilija Daković imenovan je za izaslanika odbrane Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na sjednici je razmotren Izvještaj o uticaju nove migrantske rute iz Albanije i Grčke koja vodi ka Evropskoj uniji na bezbjednost Crne Gore. Utvrđeno je da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i da se preduzimaju sve potrebne radnje na aktivnom praćenju i reakciji na ilegalne migracije. Savjet je donio odluku o angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore radi podrške organu uprave nadležnom za poslove policije u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja 2018. godine. 

Nakon razmatranja donesena je Odluka o učešću štabnih oficira i jedinice Vojske Crne Gore do ranga čete na obuci i vježbama u okviru NATO aktivnosti “Pojačano istureno prisustvo (enhanced Forward Presence- eFP)” do kraja 2019. godine. Vojska Crne Gore uputiće jednog štabnog oficra i pješadijsko izviđačko odjeljenje u okviru kontigenta Oružanih snaga Republike Slovenije pod komandom Oružanih snaga Kanade (borbena grupa stacionarana u Letoniji). 

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Na sjednici Savjeta su, po pozivu, učestvovali ministar odbrane Predrag Bošković, ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Ilija Daković i vršilac dužnosti direktora Uprave policije Vesko Damjanović. 

Portal Analitika