Svijet

TURSKA : Na doživotni zatvor osuđene 84 osobe

Turski sud osudio je 84 osobe na doživotne kazne zatvora zbog učešća u neuspjelom pokušaju puča 2016. godine.
TURSKA : Na doživotni zatvor osuđene 84 osobe
Mina/Portal AnalitikaIzvor

One su osuđene u okviru sudskog postupka vezanog za pokušaj vojnog udara koji je teroristička organizacija FETO izvela 15. jula 2016. godine.

Istanbulski Krivični sud danas je izrekao presude za 133 optuženih u slučaju “Most šehida 15. jula“, koji se odnosi na dešavanja tokom puča na Mostu na Bosforu.

Tokom pokušaja vojnog udara na istanbulskom mostu ubijene su najmanje 34 osobe, uključujući uglednog turskog biznismena u sferi marketinga Erola Olkoka i njegovog sina Abdulaha Tajipa Olkoka.

Među poginulima su bila 32 civila i dva policajca.

„Sud je danas na višestruke doživotne zatvorske kazne osudio 72 optuženih koji se terete za pokušaj rušenja ustavnog poretka, a još 12 optuženih je osuđeno na iste kazne za ubistvo Olkoka i njegovog maloljetnog sina“, prenosi Anadolija.

Preostali optuženici su dobili zatvorske kazne u trajanju od 15 do 17 godina.

ETO i njegov lider Fetulah Gulen vodili su dugogodišnju kampanju rušenja države infiltracijom u turske institucije, posebno u vojsku, policiju i pravosuđe.

Ta teroristička organizacija je 2016. godine izvela pokušaj vojnog udara u Turskoj u kojem je stradala 251 osoba, a skoro 2,2 hiljade povrijeđene.

Most na Bosforu bio je jedno od poprišta najbrutalnijeg napada pučista na građane koji su u velikom broju izašli na ulice da spriječe rušenje državnog poretka. 

Portal Analitika