Društvo

Sud odlučio: Vojvodić nezakonito smijenjena

Osnovni sud u Nikšiću usvojio je žalbu Radmile Vojvodić i donio presudu da se poništava odluka Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore o smjeni Vojvodić sa mjesta rektora UCG. Sud je medjutim odbio njen zahtjev da je vrati na tu poziciju iz razloga što u ovom slučaju nije riječ o radnom odnosu zasnovanom na neodređeno vrijeme.
Sud odlučio: Vojvodić nezakonito smijenjena
Portal AnalitikaIzvor

Taj zahtjev je neosnovan budući da se radi o izbornoj funkciji sa ograničenim trajanjem mandata, a imajući u vidu da je tužiteljica (Radmila Vojović) razriješena sa izborne funkcije na koju je već izabrana druga ličnost (Danilo Nikolić). Dakle, u konkretnoj situaciji nema reintegracije – napisano je u presudi ovog suda

U obrazloženju presude, u koju je POrtal Analitika imao uvid,  je između ostalog navedeno da je Upravni odbor mogao da razmotri inicijativu i donese odluku o razrješenju rektora bez prethodnog izjašnjenja Senata, ali samo u slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, što u konkretnom slučaju nije bio slučaj...

Dolazi se do zaključka da se o inicijativi za razrješenje rektora moraju izjasniti i Senat i UO UCG, što u konkretnom nije učinjeno. U krajnjem, nijesu bile ispunjene procesno-formalne pretpostavke za odlučivanje o razrješenju rektora UCG, ovdje tužiteljice, od strane UO UCG'', navedeno je u odluci.

U obrazloženju se navodi da u Odluci o razrješenju Vojvodić, nije navedeno u čemu se ogledaju razlozi za razrješenje.

''Niti vremenski okvir u kojem ista nije izvršavala obaveze predviđene zakonom i Statutom UCG.''

Navedeno je i da je Vojvodić, odluke u vezi sa Visokom medicinskom školom u Beranama, izvršavala u skladu sa obavezama propisanim Statutom UCG.

Vojvodić nema mogućnost da bude vraćena na funkciju sa koje je smijenjena, ali sudskim putem može da zatraži naknadu štete.

Univerzitet Crne Gore ima pravo žalbe na odluku nikšićkog Osnovnog suda u podgoričkom Višem sudu.

Portal Analitika