Društvo

Vijeće FDU traži razrješenje Nenada Šoškića

Vijeće Fakulteta dramskih umjetnosti je, oštro reagujući što Janko Ljumović nije izabran u zvanje redovnog profesora, zatražilo od rektora Danila Nikolića da pokrene postupak razrješenja profesora Nenada Šoškića iz Naučnog odbora, jer smatraju da je kao predstavnik umjetnosti pokazao ,,nekapacitiranost da predstavlja tu oblast i pogubnu akademsku neetičnost“.
Vijeće FDU traži razrješenje Nenada Šoškića
Portal AnalitikaIzvor

Vijeće ovog fakulteta je u dopisu, u koji je Pobjeda imala uvid, predložilo Senatu i da preispita odluku o izboru Janka Ljumovića u zvanje redovnog profesora UCG za oblast pozorišna produkcija.

Oštro su, takođe, osudili, kako su naveli, manipulaciju provjerljivim aktima Univerziteta Crne Gore i Fakulteta dramskih umjetnosti prema kojima su Naučni odbor i Senat UCG pokazali ,,ignorantski odnos fabrikujući nepostojeću dilemu o produkciji kao naučnoj ili umjetničkoj oblasti“.

Na koji način će na ove optužbe i zahtjeve da se odredi rektor Nikolić, nije izvjesno jer nam juče nije odgovarao na pozive i poruke. Nijesmo dobili ni odgovor na pitanja koja smo UCG poslali na mejl.

Obrazlažući detaljnije svoj stav, Vijeće FDU je zamjerilo što je Naučni odbor UCG konstatovao da uzima u obzir „navedena umjetnička djela na kojima se kandidat potpisuje kao producent, izuzimajući dileme da li su doprinosi producenta zaista i isključivo umjetničke prirode, odnosno dileme vezane za kategorizaciju pomenute oblasti kao stručno-umjetničke“.

Smatraju da su ovim potezom grubo prekršili prijedlog odluke matičnih/ izbornih oblasti i predmeta Fakulteta dramskih umjetnosti, br. 01-1468 od 10. novembra 2016. godine i odluku o određivanju matičnosti organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, broj 08-1474 od 2. juna 2015. godine po kojima je oblast Pozorišne produkcije svrstana u stručno-umjetničku oblast.

- Uzimajući u obzir da se načelo matičnosti, shodno pomenutim odlukama, sprovodi u okviru studijskih programa i naučno-istraživačkog i istraživačko-umjetničkog rada, odnosno u postupku izbora nastavnika i saradnika, smatramo da je citirana dilema nepostojeća, te da je imala cilj da dovede u zabludu senatore i senatorke u postupku odlučivanja povodom izbora u akademsko zvanje – istakli su oni.

Studijski program Produkcija je, kako su podsjetili, utemeljen na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore 2001. godine, od kada je koncipiran kao umjetnička oblast od značaja za kulturni razvoj države, o čemu svjedoče profesionalne karijere mnogih alumnista.

- I pored jasnosti i dostupnosti svih materijalnih i procesnih pravila za izbor u zvanje, predstavnik Naučnog odbora za oblast umjetnosti prof. mr Nenad Šoškić je svojim pravno i etički neutemeljenim stavovima sa elementima evidentne lične ostrašćenosti, doveo u zabludu članove i članice Senata, otvarajući dilemu o kategorizaciji predmeta u oblasti produkcije zbog čega dovodimo u pitanje njegov kredibilitet i kapacitet za objektivnim i transparentnim tumačenjem mjerila za izbor u akademska i naučna zvanja za oblast umjetnosti – negodovalo je Vijeće fakulteta.

Predstavnik za oblast umjetnosti, pojašnjavaju oni, bio je dužan da zatraži zvanično tumačenje svojih ličnih dilema kako bi pravno utemeljio stav, te kako ne bi dezavusio izbor kandidata u zvanje mišljenjem koje daje za oblast umjetnosti u Naučnom odboru i načinio štetu ne samo kandidatui Fakultetu dramskih umjetnosti.

- Prof. Šoškić je, smatramo, pokazao nekapacitiranost da predstavlja oblast umjetnosti u Naučnom odboru i pogubnu akademsku neetičnost da bi imao dalje povjerenje našeg Vijeća da odlučuje po predmetnim pitanjima ovog instituta UCG – istakli su u zaključku.

Vijeće FDU postavlja pitanje kako će ubuduće tako važan institut kao što je Naučni odbor odlučivati o pitanjima od značaja za rad Fakulteta dramskih umjetnosti, gdje se kao jedno od najznačajnijih pitanja pozicionira upravo kadrovska struktura nastavnika.

- U tom smislu naglašavamo da prof. mr Janko Ljumović, bez dileme, ispunjava sve uslove za izbor u akademsko zvanje redovni profesor iz oblasti pozorišne produkcije koja je, bez dileme, normirana kao umjetnička oblast na Univerzitetu Crne Gore. O ispunjenosti svih uslova, bez dileme, svjedoči i blagovremeno utvrđen prijedlog Fakulteta dramskih umjetnosti od 5. aprila 2018. godine – zaključili su u dopisu.

Vanredni profesor Janko Ljumović prekjuče je, nakon što je zvanično dobio odluku da nije izabran u zvanje, saopštio da odgovornost za njegov lični i politički odstrijel imaju i Ministarstvo prosvjete i Vlada, kao osnivači UCG.

Recenzenti Ljumovića, redovni profesor Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i redovna profesorica cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti oštro su kritikovali stav Senata da produkcija nije umjetnost, već nauka, te su ocijenili da Ljumović zadovoljava apsolutno sve uslove za izbor.

Ljumović je jedan od profesora koji je stao u odbranu bivše rektorke Radmile Vojvodić nakon što je Vlada prošle godine naložila svojim članovima u Upravnom odboru UCG da pokrenu inicijativu za njeno razrješenje.

Ona je prvi rektor u istoriji UCG koji je smijenjen. Poslije njene smjene uslijedila je „čistka“ ljudi koji su joj bili bliski. Ljumović je tada bio ministar kulture i nakon što je dao javnu podršku Vojvodić podnio je ostavku kao moralni čin.

Portal Analitika