Politika

Đukanović: Naši vojnici biće dio misije u Letoniji i Iraku

Crnogorske snage biće dio NATO-ovih snaga koje su raspoređene na Baltiku i u Poljskoj, poručio je predsjednik Milo Đukanović na pres konferenciji nakon prvog dana Samita NATO-a.
Đukanović: Naši vojnici biće dio misije u Letoniji i Iraku
Izvor

“Naša namjera je da budemo dio formacije u Letoniji”, napomenuo je Đukanović.

Odluka o raspoređivanju snaga donijeta je još na Samitu u Kardifu, podsjetio je predsjednik.

Đukanović je najavio da je u planu da crnogorske snage budu dio trening misije u Iraku.

“Namjera nam je da učestvujemo u trening misiji u Iraku”, istakao je Đukanović.

Crna Gora, kao dio NATO-a, ima prava ali obaveze. “Želimo da participiramo u svim obavezama iako nailazimo na nerazmijevanje u dijelu domaće javnosti i kod susjeda. Zaista, naša namjera je bila da budemo ne samo korisnici već i nosioci dijela odgovornosti”, naglasio je Đukanović.

Na Samitu je danas, kazao je Đukanović novinarima, bila sadržajna rasprava. “Potvrdjen je značaj transatlantske veze i jedinstvo Alijanse u ovako bitnom trenutku”, dodao je Predsjednik.

Donijete odluke su, kako je rekao, korak naprijed. “Imamo odgovore na sve prijetnje”, poručio je Đukanović.

Na Samitu je, potvrdio je Đukanović, ponovljeno da sve članice treba da ravnomjerno podijele teret kad je posrijedi izdvajanje za odbrane.

“Do 2024. planiramo da izdvojima dva odsto BDP-a za odbranu, možda i ranije”, istakao je on.

Đukanović je sa žaljenjem konstatovao da većina država članica ne poštuje obavezu kad je posrijedi izdvajanje za odbranu. Zato ga ne čudi kad Amerika insistira na ispunjavanju obaveza.

“Na funkcioniše NATO pod staklenim zvonom. Brojne su razlike”, kazao je Đukanović upitan da prokomentariše raspravu zbog izdajanja za odbranu izmedju američkog i njemačkog lidera Donalda Trampa i Angele Merkel, koja je zabrinula mnoge ovdje u Briselu.

Portal Analitika