Politika

Popović: Nevjerovatno je da službe Glavnog grada nisu organizovale i osposobile sve šaltere

Kako se sprovodi postupak legalizacije neformalnih objekata u Glavnom gradu i koliko su službe koje sprovode postupak administrativno i prostorno spremne za prijem zahtjeva za legalizaciju najbolje govore fotografije koje sam snimala danas ispred jednog jedinog šaltera Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora - poručuje Zdenka Popović, poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore.
Popović: Nevjerovatno je da službe Glavnog grada nisu organizovale i osposobile sve šaltere
Portal AnalitikaIzvor

''Nevjerovatno je da službe Glavnog grada nisu organizovale i osposobile sve šaltere, a kojih je uzgred da napomenem desetak, već je u funkciji samo jedan. Zašto nisu iz Sekretarijata za planiranje prostora, ako nisu imali dovoljan broj zaposlenih, dodatno preraspodijelili jedan broj službenika koji bi primali zahtjeve za legalizaciju? Napominjem da je novim zakonskim izmjenama dovoljno da se preda zahtjeva za legalizaciju, kako bi građani ušli u postupak, a da se do 01. oktobra može predati elaborat izvedenog stanja izgrađenog objekta (ako nije na vrijeme izrađen i ovjeren) dokaz o postojanju objekta u katastarskoj evidenciji i izjavu ovjerenu kod notara da je osoba koja podnosi zahtjev vlasnik objekta'', saopštila je Popović.

Ona dodaje da pebacivanje odgovornosti od strane Ministarstva i Sekretarijata zbog velikih gužvi koje traju danima na građane je nedopustivo i licjemerno, jer su, kako Popović dodaje, građani imali prilike da se uvjere kako se za par mjeseci vrši legalizacija preko 17.000 objekata koliko po zvaničnim podacima iz katastra ima u Podgorici ili oko 40.000 koliko ih je prema nezvaničnim podacima.

slika

''Ono što su druge zemlje radile i po desetak godina, naše Ministarstvo misli da sprovede za nekoliko mjeseci. Posebno je problematično to što je samo prvi korak, koji znači pripremu dokumetacije za legalizaciju, izuzetno skup i košta i do 500€. Sama legalizacija u zavisnosti od zone  koštaće građane koliko i izgradnja novog objekta. Sa svim popustima za gotovinsko plaćanje, po sadašnjoj odluci, za objekat od 200 m2 cijena legalizacije će se kretati od 13.200€ za prvu A zonu do 4.500€ za petu zonu. Tražimo od nadležnog sekretarijata da razmotri i uvaži socio-ekonomsku situaciju naših građana i donese novu odluku o naknadi za komunalno opremanje nelegalnih objekata, jer su važeći iznosi naknada neprihvatljivi za veliku većinu građana koji se prijavljuju za postupak legalizacije objekata'', zaključuje Popović.

Portal Analitika