Društvo

Izvođenjem recitala Riječ poslije Srebrenice obilježen Dan sjećanja na žrtve ratova

Izvođenjem poetsko-muzičkog recitala "Riječ poslije Srebrenice" obilježen je Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu od 1991. do 2001. godine, koji je organizovao Forum Bošnjaka Crne Gore (FBCG).
Izvođenjem recitala Riječ poslije Srebrenice obilježen Dan sjećanja na žrtve ratova
Portal AnalitikaIzvor

Iz Foruma su podsjetili da se na današnji dan navršava 23 godine od zločina u Srebrenici (Bosna i Hercegovina), kada je na području Srebrenice i njene okoline, sistemski ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina.

Poetsko-muzički recital "Riječ poslije Srebrenice" je održan u Spomen parku “Pobrežje” u Podgorici, sa stihovima iz istoimene poeme Huseina Bašića, a u izvođenju glumaca-recitatora Mila Vučinića, Jovana Krivokapića i Anđelije Rondović, nakon čega su prisutni položili cvijeće u znak odavanja počasti žrtvama.
s-37

Predstavnik FBCG, Rifat Rastoder, podsjetio je da se 11. jul obilježava devet godina, od usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici.

“Zahvalan sam svima koji su doprinijeli da se taj dan ustanovi kao Dan sjećanja na sve civilne žrtve, pogotovo posljednjih besmislenih ratova, u kojima smo, ne samo izgubili zajedničku domovinu, već i dotadašnji mir”, naveo je Rastoder.

On je istakao da je potrebno sjećati se žrtava, kako se, kako je pojasnio, nešto slično ne bi ponovilo u narednim generacijama.

“Ako smo mi ili neki naši savremenici napravili greške kakve su se napravile tokom jugoslovenske ratne drame, dobro bi bilo da makar nove generacije ne naprave takve tragedije, kao što se dogodila u Srebrenici, ali i nad velikim brojem građana za malu Crnu Goru”, poručio je Rastoder.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka, kazao je da je zločin u Srebrenici podsjetnik da ljudi moraju da se solidarišu, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Treba svake godine da se prisjećamo Srebrenice, da ne bi bilo idućih Srebrenica, jer na ovim prostorima svakih 50, 60 godina imamo Srebrenice. Budimo srećni zbog ovoga što imamo i dajmo sve od sebe da kod nas ne proradi zla krv”, poručio je Zenka.

Portal Analitika