Vaterpolo

USKOKOVIĆ: „Ajkule“ sazrele da ponove uspjeh iz Malage!

Kapiten šampionske generacije „ajkula“ iz Malage, Veljko Uskoković, u razgovoru za Portal Analitika istakao je da je sadašnja generacija koju predvodi strateg Vlado Gojković sazrela da ponovi uspjeh s Evropskog prvenstva iz 2008. godine, kad su se crnogorski vaterpolisti iz Španije vratili sa zlatnim odličjem.
USKOKOVIĆ: „Ajkule“ sazrele da ponove uspjeh iz Malage!
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorske vaterpoliste od 16. jula očekuje novi izazov - šampionat Starog kontinenta u Barseloni. Uskoković je za naš portal govorio o dometima „ajkula“ na pomenutom prvenstvu, o adutima ove generacije, kao i o problemima s kojim se već duže vrijeme suočava crnogorski vaterpolo.

ANALITIKA: Kakva su Vaša sjećanja na turnir u Malagi?

USKOKOVIĆ: Uspomene i emocije su i dalje jake, možda i iste kao prvog dana, jer sam i nakon osvajanja medalje bio svjestan koliko je to bilo značajno i važno za crnogorski vaterpolo i za Crnu Goru. To je prvo odličje za vaterpoliste osvojeno u nezavisnoj Crnoj Gori. Koliko je taj rezultat bio velik pokazuje i činjenica da mi u ovih deset godina nijesmo uspjeli da ponovimo takav rezultat. Možda smo u tom trenutku mislili da će ubuduće biti sve lako, da će teći med i mlijeko, međutim, bio sam svjestan da ćemo se namučiti da ga ponovimo.

ANALITIKA: Start šampionata je najavio uzbuđenja - u prvom meču ste savladali domaćina, nakon preokreta...

USKOKOVIĆ: Šampionat je bio dugačak i težak i mi smo kroz takmičenje prošli igrajući protiv svih evropskih velesila, izuzev Italije, ali prekretnica je bila ta sjajna pobjeda prtiv Mađara u grupi. To je bilo u četvrtom kolu, mada bih dodao i da je taj startni trijumf protiv Španije bio jak vjetar u leđa koji nas je gurnuo da cijeli šampionat odigramo u visokom ritmu. Te dvije utakmice su bile presudne da iz grupe kao prvoplasirana ekipa dalje prođemo u nokaut fazu, preskočimo četvrtfinalni meč i u finalu se revanširamo Hrvatskoj za poraz u grupnoj fazi takmičenja, koji nas nije ništa koštao, nego nas je samo malo otrijeznio i spustio na zemlju.

ANALITIKA: U finalu nezgodna Srbija...

USKOKOVIĆ: Imali smo težak šampionat, snagu smo odmjerili sa najjačim selekcijama i na kraju u finalu igrali protiv Srbije - sasvim zasluženo slavili i osvojili zlatnu medalju.

ANALITIKA: Nakon toga je uslijedilo i zlato u Svjetskoj ligi u Podgorici 2009. Ove godine opet zlato u SL, pa bronza u Taragoni na MI... Može li opet Crna Gora da se iz Španije vrati sa najsjanijim odličjem?

USKOKOVIĆ: Mislim da je ova generacija sazrela da ponovi naš uspjeh iz Malage. To su pokazali kroz pripremna takmičenja za ovo Evropsko prvenstvo. Pokazali su kroz Svjetsku ligu i Mediteranske igre jedan zavidan nivo forme i želje. Pojačani su u odnosu na prošlu godinu za Aleksandra Ivovića i Mlađana Janovića, tako da smatram da je sazrelo vrijeme da se ponovi Malaga.

ANALITIKA: Glavni adut je spoj mladosti i iskustva...?

USKOKOVIĆ: Jeste, i to je. Mada, nosioci igre su dugo na okupu, znaju se dobro, uigrani su i kroz prethodna takmičenja su pokazali da mogu daleko da doguraju. Sigurno da će na Evropskom prvenstvu biti mnogo teže nego na Svjetskoj ligi i Mediteranskim igrama, jer dolazi Srbija u kompletnom sastavu, koju izdvajam kao jednog od najvećih favorita za osvajanje zlatne medalje. Biće teže nego na SL, ali vjerujemo u naše momke i nadamo se da će se nakon deset godina ponoviti Malaga.

ANALITIKA: Širi se vaterpolo baza, Nikšić je dobio bazen, Podgorica zatvoreni bazen i VK, kako to komentarišete...?

USKOKOVIĆ: To je sjajna vijest. Mislim da smo i predugo čekali. Skoro decenija je prošla odkad svi mi koji želimo dobro vaterpolu u Crnoj Gori se borimo da zaživi i krene vaterpolo u Podgorici i Nikšiću. To je stalo na zdrave noge i krenulo dobrim putem, tako da s te strane možemo biti zadovoljni.

Opet, s druge strane, moram da se vratim na problematiku kotorskog bazena, jer je to srce crnogorskog vaterpola - i želim da napomenem da smo već godinu i par mjeseci u nemogućnosti da treniramo na pomenutom bazenu jer je krenula, pa stala, njegova rekonstrukcija i to je veliki problem. Strah me da će se to u narednim godinama odraziti na uspjehe crnogorskih klubova i reprezentacije. Jer taj bazen neće biti sigurno još godinu u funkciji, tako da su dva kotorska kluba - Primorac i Kataro - osuđeni da treniraju u tuđim bazenima i mislim da je to nešto što ne ide u prilog razvoju crnogorskog vaterpola, tako da ovom prilkom apelujem - da ko god može, doprinese, da se kotorski bazen što prije stavi u funkciju.

ANALITIKA: Selektor ste kadetske vaterpolo reprezentacije, igrača do 15 godina...Što vas očekuje u narednom periodu...?

USKOKOVIĆ: Mi smo već imali prestižan, uspješan turnir sa šest najboljih evropskih ekipa, u aprilu ove godine i tada smo ubjedljivo trijumfovali. To je dobra generacija na kojoj će se ubuduće bazirati crnogorski vaterpolo. Predstoje nam dva takmičenja za uzraste do 17 i 18 godina, njih očekuju Svjetsko i Evropsko prvenstvo.

Ana POPOVIĆ

Portal Analitika