Turizam

Innotourclust - Inovativni klaster za prekogranični turizam

Danas je u Podgorici Nacionalna turistička organizacija organizovala konferenciju za novinare povodom projekta Inovativni klaster za prekogranični turizam malih i srednjih poduzeća – Innotourclust, iz prekograničnog programa IPA Italija, Albanija i Crna Gora.
Innotourclust - Inovativni klaster za prekogranični turizam
Portal AnalitikaIzvor

U ime organizatora projekat je prezentovao Filip Burzan iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Kako su rekli organizatori na konferenciji, svečano otvaranje projekta Innotourclust, kao i formiranje upravljačkog tijela, već je održano 10 - 11. maja ove godine - u italijanskom gradu Lećeu.

Ovim projektom se promoviše klaster kao osnova regionalnog razvoja u turizmu.

inter

Konstruisanjem klastera za prekogranični turizam malih i srednjih poduzeća – Innotourclust pokušaće se da se dosegnu glavni rezultati projekta:

- Zajedničko nastupanje na tržištima;

- Povećana ekonomska prekogranična saradnja i povećana konkurentnost kroz bolju interakciju između lokalnih proizvođača, preduzeća i pružaoca usluga.;

- Bolje podudaranje između međunarodne turističke potražnje i lokalnih malih i srednjih preduzeća koja nude inovativne proizvode i usluge;

- Jačanje i osnaživanje međunarodnog sistema promocije lokalnih malih i srednjih preduzeća i poslovnih institucija.

 

Prilikom konstruisanja klastera  urađena je analiza malih i srednja preduzeća, kao i baza podataka s ciljem formiranja turističkog klastera.

 

Studija će biti usredsrijeđena na potencijalne mogućnosti za stvaranje veza između lokalnih proizvođača, malih i srednjih preduzeća i turističkih usluga, naglasili su organizatori.

Na osnovu rezultata analize konteksta, kreiraće se baza podataka zainteresovanih strana, koja bi potencijalno bile uključene u klaster.

to2

Naznačeno je da  će se definisati standardi i uslovi za članove klastera u svim članicama, čime bi se postigla ujednačenost nastupa na zainteresovanim tržištima.

Prilikom rada na ovom projektu sastavni dio biće i definicija i dijeljenje informacija izmedju zainteresovanih strana u turističkom klasteru, prikupljanje i razmjena najboljih iskustava integrisanog turizma kao i stvaranje kluba Tourclust kroz prikupljanje pretplate lokalnih malih i srednjih preduzeća.

 

Organizovaće se i radionice o implementaciji Innotourclust-a i podrška poslovnim inicijativama.

 

Kako je pojasnio saradnik u NTO, Filip Burzan, da bi klaster funkcionisao potrebno je udruživanje preduzeća, od dobavljača hrane do nacionalnih parkova.

“Turizam bi trebao biti organizovaniji i više integrisan sa lokalnim malim i srednjim preduzećima kako bi se zadovoljio što veći trend za turističkim iskustvom u kontaktu sa lokalnim preduzećima. Zajedničko nastupanje na tržištu bi bio krajnji rezultat ovog klastera”, dodao je on.

I.K.

Portal Analitika