Društvo

Pešić: UCG je provjeru autentičnosti mogao da uradi za dva dana

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici donijelo je odluku da krivičnu prijavu protiv lidera Demokrata Alekse Bečića, za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora (Kt br. 736/18), odbaci zbog zastarjelosti, odnosno zbog toga što je „od izvršenja krivičnog djela proteklo četiri godine“.
Pešić: UCG je provjeru autentičnosti mogao da uradi za dva dana
PobjedaIzvor

To je juče saopštio izvršni direktor nevladine organizacije Centar za akademski integritet Mitar Đukanović, koji je krivičnu prijavu podnio 24. aprila.

UNIVERZITET

On je poručio da, ako su, kako je kazao, zbog pravosnažnih propisa o zastari krivičnog gonjenja tužilaštvu „ruke vezane“, Univerzitetu Crne Gore nijesu.

- Pošto plagijat predstavlja i najgrublju povredu principa akademske čestitosti, nadležni organ u slučaju plagijata nije samo Tužilaštvo, već i Univerzitet. Nadležna tijela Univerziteta su se još 28. aprila obavezala da će realizovati postupak provjere autentičnosti magistarskog rada gdina Bečića, a, kao podnosioci zahtjeva, nakon više od dva mjeseca od tog obećanja, nemamo nikakve informacije dokle se sa tim postupkom došlo – istakao je Đukanović.

Za Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, na kom je Bečić odbranio magistarski rad, taj proces, kako je naglasio, trebalo bi da bude prioritet.

- S obzirom na to da smo još u aprilu svim relevantnim tijelima UCG dostavili kompletan dokazni materijal, ubijeđeni smo da je do danas ova institucija imala na raspolaganju i resursa i vremena da počne proces na koji se javno obavezala. Pozivamo nadležno tijelo Univerziteta Crne Gore da javnost upozna sa konkretnim koracima koje je preduzelo i eventualnim zaključcima do kojih je došlo – poručio je Đukanović.

1102becic

JAVNOST

Bivši predsjednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Pešić za Pobjedu je kazao da tako važna stvar, kao što je optužba za plagiranje, zaslužuje odgovor.

- Očekivao sam da će neko, s obzirom na to da se ovaj slučaj „vuče“ već neko vrijeme i izaziva pažnju javnosti, dati odgovor. To sam očekivao prije svega od fakulteta na kom je magistarska disertacija odbranjena, odnosno od Univerziteta Crne Gore – rekao je Pešić.

Što se Tužilaštva tiče, čini mu se, kako je kazao, da je to najbezbolniji način da se ne odgovori na neko pitanje.

- Institucije je trebalo da odgovore na to pitanje zbog javnosti i ugleda samog kolege Bečića. Očekivao sam da će UCG dati jasan i decidiran odgovor. Za samu analizu i provjeru autentičnosti bilo je dovoljno dva dana – smatra Pešić.

Univerzitet je, kako je istakao, pokazao u mnogim slučajevima da može da radi vrlo efikasno i brzo, te da je to trebalo da učini i u ovom slučaju koji zalazi i u pitanje odbrane akademizma.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika