Crna hronika

Kuštra: Obradović i Ivanović imali nalog borda da potpišu ugovor sa Rolijem

Nekadašnji član borda direktora Telekoma Pal Kuštra kazao je u razgovoru za Pobjedu da je prisustvovao sjednici borda kada je razmatran ugovor sa kompanijom Roli o pravljenju analize tržišta regiona i naglašava da je odluka donešena jednoglasno, te da su Obradović i Ivanović potpisali ugovor na osnovu odobrenja i ovlašćenja odbora direktora Telekoma.
Sa potpisivanja ugovora o prodaji Telekoma (Pal Kuštra u sredini)
Sa potpisivanja ugovora o prodaji Telekoma (Pal Kuštra u sredini)
PobjedaIzvor

- Kao član borda Telekoma Crne Gore dobio sam prijedlog ugovora prije samog sastanka tog tijela kompanije. Poslao sam moje prijedloge radi dopune ugovora. Svi moji prijedlozi našli su se u finalnoj verziji ugovora. Nas šest članova smo prisustvovali sjednici u zgradi Telekoma Crne Gore, a jedan kolega iz Mađarske bio je u kontaktu sa nama telefonom. Oleg Obradović i Miodrag Ivanović objasnili su detalje ugovora i da će kompanija napraviti analizu tržišta za sektor telekomunikacija u Srbiji, BiH, Albaniji i Kosovu, te da će nakon toga biti prezentacija na kojoj će kompaniji biti prikazani rezultati. Mi, kao članovi borda, smo jednostavno odobrili ugovor, kao i da Oleg Obradović i Miodrag Ivanović budu oni koji će potpisati taj ugovor - ističe Kuštra u ekskluzivnom razgovoru za Pobjedu.

Pal Kuštra bio je član borda direktora Telekoma Crne Gore u vrijeme kada je sklopljen ugovor sa kompanijom Roli zbog kojeg je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Obradovića i Ivanovića.

Viši sud u Podgorici razmatra ovaj optužni akt u kojem tužilac Saša Čađenović tvrdi da su dvojica optuženih iz Telekoma izvukli 2,3 miliona eura kroz, kako se navodi, fiktivni ugovor sa kompanijom Roli o analizi tržišta telekomunikacija regiona. U optužnici se tvrdi da ta analiza nikada nije urađena i, čak, da su Obradović i Ivanović unaprijed znali da neće biti urađena.

Potpisivanjem ugovora sa Rolijem njih dvojica su, prema optužnici, prekršili član 272 Krivičnog zakona i počinili krivično djelo zloupotreba položaja u privredom poslovanju.

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim predsjedava predsjednik ove ustanove Boris Savić, za desetak dana trebalo bi da donese odluku o optužnici, da je, eventualno, potvrdi, vrati na dopunu ili obustavi krivični postupak.

Pal Kuštra bio je dio mađarskog tima u bordu direktora, koji su u ime Mađar Telekoma upravljali crnogorskim Telekomom. Kuštra za Pobjedu kaže da je istraživanje telekomunikacijskog sektora u regionu bilo sastavni dio petogodišnjeg biznis plana mađarskog Telekoma za Telekom Crne Gore.

1107ootpisivanjeugovoraoprodajitelekoma

POBJEDA: Bili ste član borda direktora Telekoma u vrijeme potpisivanja ugovora koji crnogorski tužilac smatra spornim. Da li ste prisustvovali sjednici na kojoj je donijeta odluka o tom ugovoru? Možete li da nam opišete kako je to izgledalo?

KUŠTRA: Kao član borda Telekoma Crne Gore dobio sam prijedlog ugovora prije samog sastanka tog tijela kompanije. Poslao sam moje prijedloge radi dopune ugovora. Svi moji prijedlozi našli su se u finalnoj verziji ugovora. Nas šest članova smo prisustvovali sjednici u zgradi Telekoma Crne Gore, a jedan kolega je iz Mađarske bio u kontaktu sa nama preko telefonske linije. Oleg Obradović i Miodrag Ivanović objasnili su detalje ugovora i da će kompanija napraviti analizu tržišta za sektor telekomunikacija u Srbiji, BiH, Albaniji i Kosovu, te da će nakon toga biti prezentacija na kojoj će kompaniji biti prikazani rezultati. Mi, kao članovi borda, smo jednostavno odobrili ugovor, kao i da Oleg Obradović i Miodrag Ivanović budu oni koji će potpisati taj ugovor.

POBJEDA: Možete li da se sjetite kako se glasalo, ko je bio za, a ko protiv? Da li je bilo razlike u glasanju mađarskih članova borda i, recimo, predstavnika manjinskih akcionara?

KUŠTRA: Svi smo glasali za sklapanje ugovora – i mi sa strane mađarskog Telekoma i predstavnik manjinskih akcionara. Niko nije imao primjedbe ili bio protiv sklapanja ugovora.

POBJEDA: Da li je bord mogao da odluči i drugačije - odnosno da se taj ugovor ne potpiše i zašto ste, ipak, glasali da se u taj posao analize tržišta uđe?

KUŠTRA: Bord je vidio korist od ovog ugovora i glavno je bilo da se sklopi što prije, da se pripremimo za planiranu privatizaciju Telekoma Srpske u BiH.

POBJEDA: Da li su Oleg Obradović i Miodrag Ivanović mogli sami, bez odluke borda, da izvedu ovaj posao, odnosno da potpišu ugovor i plate posao?

KUŠTRA: Oleg Obradović i Miodrag Ivanović su dobili nalog od borda da sklope i potpišu taj ugovor. Takođe, budžetom za 2005. godinu ovaj posao je bio planiran. Prezentacija je bila planirana za početak 2006. godine, ali nije održana jer je u međuvremenu počela američka istraga u mađarskom Telekomu.

POBJEDA: Da li ste vidjeli navodno spornu analizu? Crnogorski tužilac tvrdi da ona ne postoji.

KUŠTRA: Vidio sam analizu telekomunikacijskog sektora za Srbiju, BiH, Albaniju i Kosovo. Štoviše, koristio sam ove podatke za planiranu akviziciju Mobtela u Srbiji i za moguću privatizaciju Telekoma Srpske i Telekoma Kosova. U Srbiji sam imao sastanak sa većinskim vlasnikom Mobtela 2005. godine.

POBJEDA: Da li ste sve ovo rekli crnogorskom tužiocu?

KUŠTRA: O svemu ovome sam govorio 2006. godine u razgovoru sa američkom White&Case kompanijom i prije dvije godine sa mađarskom policijom. Te materijale je, vjerovatno, dobio i crnogorski tužilac.

Foto: Pobjeda

Portal Analitika