Fudbal

IZ KAMERUNSKE BIJEDE DO SVJETSKOG SJAJA

Heroj trijumfa reprezentacije Francuske u pobjedi nad Belgijom postao je štoper Samjuel Umtiti, strijelac jedinog gola
IZ KAMERUNSKE BIJEDE DO SVJETSKOG SJAJA
Portal AnalitikaIzvor

U pobjedi od 1:0 koja je "galskim petlovima" donijela plasman u finale pravo niotkuda pojavio se mladi igrač Barselone i doneo veliku radost svojoj selekciji. Iza fudbalera je jako težak život koji nije ni počeo u državi čiji dres nosi.

"Big Sem" kako ga mnogi zovu rođen je u Kamerunu. Živio je u siromaštvu. Roditelji nisu imali novca za hranu i osnovne namirnice kako bi bar donekle malom Samjuelu učinilu detinjstvo normalnim. Nisu imali kud, morali su da ga pošalju rođacima u Francusku kako bi dečaku omogućili bolju sredinu za život. Kada je stigao u Lion, Umtiti je imao samo dvije godine. U Francuskoj je odrastao u velikoj imigrantskoj porodici. Tada je bila 1995. godina, a cio svijet se divio Rodžeru Mili, legendi kamerunskog fudbala. U to vrijeme počela je masovna selidba iz afričke države upravo u Lion i ostale gradove evropske države. Majka nije željela da dječak postane fudbaler, kažnjavala ga je više nego ostalu decu. Željela je da on postane uspešan radnik.

samjuel2

Fudbal je počeo da trenira najviše zbog Zinedina Zidana (koji je takođe kao migrant u Franusku došao iz Alžira). Prvi klub bio mu je lokalni Menival, a u osmoj godini spazio ga je i veliki Lion. Bila je 2001 . godina kada je prešao u njihovu akademiju. Zanimljivo je da su ga oni prvobitno vidjeli kao napadača. Međutim ni tu nije bio kraj pa je prije konačne pozicije štopera, Samjuel igrao i na sredini terena zadnji vezni. Nakon 11 godina u mlađim selekcijama debitovao je za prvi tim 8. januara 2012. godine.

Do 2015. skupio je preko 100 utakmica u dresu francuskog kluba, a 2016. godine dobio je priznanja navijača za najboljeg igrača ekipe u tekućoj sezoni (isped Aleksandra Lakazeta koji je bio najbolji strelac). Barseloni je to bilo dovoljno da se zainteresuje za mladog Francuza, a iste godine su uspjeli da ga dovedu u svoje redove. Postao je prvi debitant na nekom velikom takmičenju "trikolora" na Evropskom prvenstvu 2016. godine posle 50 godina (prije njega je to uspio Gabrijel Mišel). Legenda kamerunskog fudbala Rodžer Mila pokušao je da ga ubijedi da zaigra za zemlju u kojoj je rođen, ali se "Big Sem" zahvalio i ostao vjeran Francuzima.

Uvijek je bio smiren i pored mnogih problema koji su ga snašli. Upravo smirenost i odlučnost u najbitnijim situacijama vodili su ga kroz karijeru. Njegov kamerunski gen čini ga da izgleda starijim nego što zapravo jeste (što je slučaj sa mnogim fudbalerima sa afričkog kontinenta). Voli da bude sam iako mu i brat živi u Barseloni pa mu je stan uglavnom prazan. Našao se jednom prilikom i u rasističkom skandalu kada ga je fudbaler Espanjola Serhio Garsija vrijeđao na meču katalonskog derbija.

FOTO: Tanjug.rs

Portal Analitika