Fudbal

"Vatreni" za istoriju protiv "Gordog Albiona"!

Večeras će biti poznat drugi finalista Mundijala u Rusiji. Od 20 sati, na stadionu Lužnjiki u Moskvi, snage će odmjeriti selekcije Hrvatske i Engleske.
"Vatreni" za istoriju protiv "Gordog Albiona"!
Portal AnalitikaIzvor

HRVATSKA - ENGLESKA (20 sati)

Hrvatska je u nokaut fazi savladala Dansku i domaćina Rusiju, ali tek nakon penal ruleta. S druge strane, Engleska je do polufinala stigla preko Kolumbije (poslije jedanaesteraca) i Švedske (2:0). Predstojeći okršaj je najveći meč za oba podmlađena tima.

Hrvatska je samo jednu utakmicu dalje od svog najvećeg rezultata u istoriji. Za tako nešto trebaće da savlada naciju koja je izmislila fudbal i koja ovako daleko nije dogurala još od Svjetskog prvenstva u Italiji, 1990. godine.

Ova generacija "Vatrenih" do Mundijala u Rusiji nije napravila ništa spektakularno. Od Francuske, pa do Rusije, Hrvatska reprezentacija nije upisala pobjedu u nokaut-fazi velikog takmičenja, pa je ovaj ulazak među četiri najbolje reprezentacije svijeta za nju veličanstven uspjeh.

 

Uoči ovog polufinala, euforija je zahvatila obje selekcije. Kada su upali u lakši dio žrijeba, nakon poraza od Belgije u grupnoj fazi, sve se otvorilo Englezima.

 

Kolumbiju su u osmini finala prošli nakon penala, čime su razbili prokletstvo. Nikad prije nijesu uspjeli u tome na svjetskim prvenstvima. Švedska je ispala mnogo lakši plijen, nego što se pretpostavljalo, u četvrtfinalu.

 

Ne zaboravimo i to da Engleska ima drugu najmlađu ekipu u svojoj istoriji. Samo tri puta Englezi su došli do ove faze Mundijala - 1966. kada su kao domaćini bili prvaci i 1990. kada su bili četvrti u Italiji. Hrvati, pak, samo dva puta, ali u svega pet plasmana na SP. 

 

Najveći problem za Hrvatsku mogao bi biti umor, koji je evidentan u redovima Dalićevih pulena. Vidjeli smo da su neki igrači u produžecima protiv Rusije jedva stajali na nogama.

 

Šime Vrsaljko ima problema s koljenom, a Danijel Subašić s mišićem koji ga je zatezao protiv Rusije. Ima problema i Dejan Lovren. Oni nijesu do kraja sigurni za sjutrašnji meč.

Postava sa samo dva klasična vezna igrača, Modrićem i Rakitićem, nije se pokazala kao dobro rješenje. Marcelo Brozović ili Milan Badelj trebali bi ponovo uskočiti i čuvati leđa dvojici najboljih fudbalera Hrvatske.

Daliću bi veliki problem mogao stvoriti mogući izostanak Šime Vrsaljka, jer on nema pravu zamjenu na poziciji desnog beka. Kako su javili mediji, umjesto njega će gotovo sigurno igrati Vedran Ćorluka.

 

Dok je u hrvatskoj reprezentaciji bilo čak osam različitih strijelaca u dosadašnjim mečevima, kod Engleza je Hari Kejn bio mašina za golove - postigao je čak šest pogodaka, od ukupno deset.

 

Englezi su opasni iz prekida, a sjajan je i Rahim Sterling, koji na trenutke djeluje nezadrživo. Prvi strateg ekipe, Garet Sautgejt je kvalitetno i pametno modernizovao igru svog tima.

Na golu briljira sjajni Džordan Pikford, pa će Hrvati imati težak zadatak da savladaju čuvara mreže "Gordog Albiona".

 

Portal Analitika