Protokol

Brajović i Šojble razgovarali o evropskom putu Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom sa kojim je u dužem razgovoru razmijenio mišljenja o brojnim pitanjima od interesa za budućnost Crne Gore i Evropske unije.
Brajović i Šojble razgovarali o evropskom putu Crne Gore
Izvor

Bilo je riječi o jačanju bilateralne saradnje s akcentom na ulozi parlamenata u diplomatskim i ekonomskim odnosima Njemačke i Crne Gore. Brajović je iskoristio priliku da podsjeti na dostignuća Crne Gore od njegovog prvog susreta sa predsjednikom Šojbleom prije devet godina, kada su obojica bili ministri unutrašnjih poslova u svojim državama.

 

Predsjednik Skupštine je istakao da će naša zemlja još intenzivnije nastaviti sa reformskim procesima nakon završenog izbornog ciklusa čiji su rezultati potvrdili većinsku opredijeljenost građana za evropski put Crne Gore. Po završetku susreta, predsjednik Bundestaga je izjavio da je to bio dobar susret dva predsjednika.

 

“Sastali smo se povodom zasijedanja Parlamentarne Skupstine OEBS-a. Bila je to dobra prilika da nastavimo bilateralne odnose izmedju naša dva parlamenta. Imali smo intenzivan razgovor ne samo o situaciji u našim zemljama, već naročito o pitanjima koja se postavljaju na putu članstva Crne Gore u EU. Zahvalan sam na ovoj prilici i mislim da je ovo bio dobar razgovor”, kazao je Šojble.

 

Brajović je rekao da je imao priliku da podijeli zajedničko zadovoljstvo dobrim odnosom parlamenata dvije države.

 

“Važno je da podižemo intenzitet naših odnosa, a  uspostavljanjem grupe prijateljstva, stvorili smo za to osnovne pretpostavke. Siguran sam da ćemo u nastavku našeg evropskog puta, u Njemačkoj imati snažnu podršku  kao što smo je imali tokom procesa NATO integracija. Takođe se nadam da ćemo zajedno proslaviti trenutak kada Crna Gora postane prva sljedeća članica Evropske unije”, očekuje Brajović.

 

U izlaganju na plenarnoj sjednici PS OEBS-a koja zasijeda na temu „Implementacija obaveza OEBS-a: uloga parlamenata” Brajović je rekao da parlamenti imaju važnu ulogu u promociji i sprovođenju temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

 

“Upravo su parlamenti  institucije u kojima treba da se razmatraju, debatuju i rješavaju sva pitanja od krucijalnog značaja za državu. Jake institucije su čuvari demokratije. Zato, njihovom snaženju kao i jačanju povjerenja građana u njihov rad, moramo svi kontunuirano biti posvećeni. Parlamenti moraju konstantno unaprjeđivati svoju zakonodavnu i kontrolnu ulogu i na taj način u potpunosti opravdati legitimitet koji proizilazi iz neposrednog izbora od strane građana”, naglasio je Brajović.

Govoreći o Crnoj Gori, Brajović je istakao da “smo uvjereni da se pravac koji smo trasirali u proteklih 12 godina od obnove državnosti zasniva upravo na vrijednostima solidarnosti, dijaloga, poštovanja različitosti koje čine najveće bogatstvo građanske, multietničke i multikonfesionalne Crne Gore”.

 

“Raduje činjenica da konačno svi akteri političke scene u Crnoj Gori postaju svjesni svoje odgovornosti prema biračima, kao i da se dijalog vraća tamo gdje mu je i jedino mjesto -  u Skupštinu”, istakao je Brajović.

 

Predsjednik Skupštine je u nastavku učešća na godišnjem zasijedanju PS OEBS-a imao sastanke i sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom, šefom britanske delegacije pri PS OEBS-a Markom Pitčardom, predsjednikom Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu Josipom Juratovićem i drugim zvaničnicima iz EU.

Pored predsjednika Brajovića, delegaciju Skupštine u Berlinu čine poslanici Aleksandra Vuković i Nikola Rakočević.

Portal Analitika