Društvo

Crna Gora saveznik SAD-a na Balkanu

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se danas sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Sjedinjenih Američkih Država, potpukovnikom Kregom Perijem.

Crna Gora saveznik SAD-a na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovali i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret Ujehara, kao i odlazeći izaslanik odbrane SAD, pukovnik Majkl Tarkvinto.

"Ministar Bošković poželio je dobrodošlicu potpukovniku Periju, uz uvjerenje da će se dosadašnja uspješna i kvalitetna saradnja Ministarstva odbrane i Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori nastaviti, te dodatno unaprijediti za vrijeme profesionalnog angažmana potpukovnika Perija.

Bošković je apostrofirao važnost strateškog partnerstva Crne Gore i SAD, odnosno sveobuhvatne odbrambene saradnje dvije zemlje, što je od posebnog značaja za razvoj odbrambenih kapaciteta crnogorskog sistema odbrane. S tim u vezi, ministar je izdvojio školovanje crnogorskih kadeta na vojnim akademijama u SAD, bilateralne sastanke na najvišem nivou, razmjenu ekspertskih iskustava i znanja kao i zajedničku obuku za pripadnike Vojske Crne Gore. U tom kontekstu posebno je naglašena i podrška procesima modernizacije Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju MInistarstva odbrane. 

Upoznajući potpukovnika Perija sa aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane, kao i planovima za budući razvoj Vojske Crne Gore, Bošković je istakao da Crna Gora, kao najmlađa NATO članica teži da unaprijedi svoj odbrambeni sistem kako bi bio u stanju da adekvatno odgovori najsavremenijim bezbjednosnim izazovima.

"Ministar je takođe informisao o planovima za proširenje crnogorskog učešća u međunarodnim misijama i operacijama, i naglasio da Crna Gora ostaje snažno posvećena uspostavljanju trajne stabilnosti regiona, odnosno promociji NATO politike “otvorenih vrata”.

Potpukovnik Peri izrazio je zadovoljstvo povodom profesionalnog angažmana u Crnoj Gori, kao i očekivanje da će se bilateralna saradnja dvije zemlje dodatno unaprijediti u predstojećem periodu. Peri je naglasio da u pogledu zajedničkih bilateralnih projekata, Crna Gora ostaje značajan saveznik Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu, ističući zadovoljstvo povodom ostvarene saradnje u domenu angažmana u okviru doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti", navedeno je u saopštenju. 

U toku sastanka, ministar Bošković je u ime predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, pukovniku Tarkvintu uručio crnogorsku Medalju za zasluge, za izuzetnu posvećenost jačanju bilateralne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

"S tim u vezi, ministar je naglasio da je za vrijeme mandata pukovnik Tarkvitno jasno pokazao privrženost Crnoj Gori i njenim evro-atlantskim strijemljenjima, kao i podršku reformama koje su sprovodili Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore. Bošković je pukovniku Tarkvintu takođe poželio uspjeh tokom budućeg profesionalnog angažmana.

Sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Sjedinjenih Američkih Država, potpukovnikom Kregom Perijem sastao se i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović", dodaju iz Ministarstva odbrane. 

Portal Analitika