Politika

Šaptafi: U Svač dobrodošli pripadnici svih vjera i nacija

Na Svač su dobrodošli pripadnici svih vjera i nacija, jer je to mjesto koje bi, makar zbog toliko dugog trajanja i ukupnog značaja trebalo da miri i spaja sve građane, a ne da dijeli i svađa bilo koga, saopštio je danas potpredsjednik ulcinjskog odbora URA, Nervuz Šaptafi, ističući da mu je izuzetno žao zbog neprijatnih scena, koje ne smiju ugroziti međuvjerski i nacionalni sklad Ulcinja.
Šaptafi: U Svač dobrodošli pripadnici svih vjera i nacija
Portal AnalitikaIzvor

Naglašava da je Svač kulturno-istorijski spomenik, zakonski zaštićen, vlasništvo države, odnosno Opštine, iz ranog srednjeg vijeka, koji je nastao daleko prije formiranja bilo čije nacionalne svijesti na prostoru Balkana i pripada državi Crnoj Gori.

“Zbog ove značajne prošlosti proglašen je kulturnim dobrom prve kategorije. Namjena ovog arheološkog lokaliteta je zakonski definisana za naučne i prezentacije kulturnih dobara”, ističe Šaptafi.

Kaže da su se još prije par sedmica, kao mještani i konzervatori koji rade u tom kulturno-istorijskom spomeniku, pobunili zbog nelegalnog nasipanja šuta i drugih materijala u srcu arheološkog nalazišta, pa su pisanim putem obavijestili nadležne organe da je takve radnje neophodno obustaviti.

“Da su država i nadležni organi Opštine imali snage, a prije svega i volje, da sprovode sopstvene zakone kojima se reguliše položaj i štiti taj kulturno-istorijski spomenik, ne bi bilo potrebe da bilo ko svjedoči jučerašnjim raspravama. Da su državne institucije i nadležni organi Opštine Ulcinj uradili svoj posao, za očuvanje kulturnog dobra u vlasništvu države, odnosno Opštine nikakvih nesporazuma ne bi ni bilo”, naveo je Šaptafi.

Prema njegovim riječima, ovakva, osjetljiva pitanja ne mogu se rješavati na takvim skupovima, pod emotivnim diskusijama sa obje strane, već jasnim sprovođenjem zakona i očuvanjem multietničkog sklada.

“Mještani ne žele svađu, ni sa Mitropolijom niti sa bilo kojom drugom vjerskom institucijom, ali smo bili revoltirani nezainteresovanim odnosom države i Opštine prema sopstvenom kulturnim dobrom, odnosno ovim istorijskim spomenikom”, rekao je Šaptafi.

Ponovio je da je to kulturno dobro vlasništvo svih građana Crne Gore, a ne, kako je istakao, bilo koje vjerske instance.

“Nadam se da će Skupština Opštine Ulcinj i drugi nadležni državni organi postupiti u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima i na dobrim odnosima sa Mitropolijom, jer je interes svih građana da Svač bude jedan od najljepših crnogorskih spomenika kulture, u čijoj ljepoti i kulturnim znamenitostima će uživati svi-kako građani Crne Gore, tako i brojni turisti”, poručio je Šaptafi.

Portal Analitika